Počelo čišćenje jezera u Višegradu

Čišćenje 4.000 kubika smeća koje se rekom Drinom slilo kod Hidroelektrane Višegrad počinje danas.  Nadleži ističu da je ovo višedecenijski problem i da rešenje nije njegovo sporadično čišćenje kada do katastrofe već dođe.

Mladen Đurević načelnik Višegrada je za ”Nezavisne” rekao, da s rastom vodostaja velike količine otpada svake godine dolaze do jezera iznad Hidroelektrane te da je zbog toga i bila postavljena specijalna lančanica.

”Ovo je višedecenijski problem, još od 1989. godine, kada je s radom počela Hidroelektrana. Najveći deo tog otpada dolazi iz opština iz Srbije i Crne Gore, a radi se o deponijama koje su uz same obale Tare i Lima. Kada nadođu reke sav taj otpad dopliva do Hidroelektrane”, rekao je Đurević i dodao da radnici svakodnevno čiste pristigli otpad na lančanici.

”Apelujemo na sve relevantne institucije da nam pomognu. Pre više od godinu dana održali smo u Višegradu sastanak, na kojem su prisustvovali ministri ekologije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske kao i načelnici i gradonačelnici opština koje gravitiraju ovom području. Iako su tada doneseni zaključci i neke aktivnosti su započete, nije se došlo do nekog značajnijeg rešenja”, rekao je Đurević.

Mišljenja je da je problem u susednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, koje, prema njegovim rečima, treba da povedu računa o deponijama.

”Na vezi smo s Civilnom zaštitom RS, oni su spremni da sve svoje resurse upute u Višegrad i pomognu HE Višegrad”, naveo je Đurević.

Prema riječima Nedeljka Perišića direktora HE Višegrad, usled pojačanog vodostaja od oko 1.500 kubika vode, došlo je do pucanja lančanice koja se nalazi na oko 1,5 kilometara od brane, tako da je došlo do izlivanja smeća do takozvane krune brane. Perišić je dodao da za sada tri turbine HE rade bez problema, i da je važno otpad što pre ukloniti dok nije potonuo, jer turbine vodu crpe sa dna jezera. Dodao je da je ovaj višegodišnji problem poznat široj javnosti i da su o njemu snimani i dokumentarni filmovi.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS su rekli da će hitno inicirati sastanak s novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rešenje za ovaj problem.

“U nekoliko navrata smo pokušali organizovati sastanak nadležnih ministarstava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor”, naveli su u Ministarstvu.

Najveći problem kako tvrde u Ministarstvu, leži u reci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

Podsećanja radi, do ekološke katastrofe na reci Drini kod Višegrada došlo je pre nekoliko dana kada je usled rasta vodostaja velika količina smeća probila specijalnu lančanicu, čija je uloga bila da zaustavi smeće da dođe do pomenute Hidroelektrane.

Izvor: Visegrad365

Ovaj članak je pročitalo 1244 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.