BaštinaKulturoskop

Počeli 28. Dani Rače ukraj Drine

Otvaranjem izložbe ikona i promocijom knjige “Sveta zemlja i grad svevišnjega cara – Jerusalim“ Tijane Stamenović, sinoć su u gradskoj galeriji otvorene 28. duhovne svečanosti “Dani Rače ukraj Drine“. Sve prisutne pozdravio je upravitelj Fondacije “Račanska baština“ Nikola Vasiljević koji je izmedju ostalog rekao da je tema ovogodišnje manifestacije upravo, borba za očuvanje tradicije.

“Nakon skoro tri decenija održavanja manifestacije, ako se osvrnemo na ljude koji su dobili Račansku povelju i koji su kroz ovu manifestaciju prezentovali svoj rad, možemo reći da smo uspeli i verujem da ćemo nastaviti ovim kontinuitetom i da ćemo slaviti i veće jubileje“, rekao je Vasiljević

U cilju očuvanja srskog nacionalnog pisma, Bajina Bašta i Srbija dobiće svoj prvi Muzej ćirilice u Rači, u blizini istoimenog manastira u kojoj je postojala prepisivačka škola značajna za opstanak naše pismenosti i brojnih dela koja su sačuvana u prepisu monaha Račana.

“Mi znamo da se u srpskoj crkvi zvanično baštini srpsko pismo i da se čuva. Ono što je važno, da je inicijativa za zaštitu nacionalnog pisma krenula iz Bajina Bašta, jer je upravo to mesto gde je postojala čuvena račanska prepisivačka škola pri manastiru Rača. Mislim da je jako važno, da se u školskom sistemu i obrazovanju, osete koreni i da se vidi ta lepota Račana, rukopisa, njihovog pečata, naše istorije duhovnosti i kulture kroz vekove, uz puno poštovanje i latinice. Mislim da je to nešto što nam daje nade da ćemo organizovanije i pametnije ići u budućnost“, izjavio je vladika Jovan

Tijana Stamenović ističe da ju je na pisanje knjige nadahnuo njen lični doživljaj, koji se kako kaže, duboko urezao u dubinu njene duše već nakon prve posete Svetoj zemlji. Kako je rekla, knjiga je svojevrsni putopis koji će čitaoca provesti kroz tamošnja najsvetlija mesta i podsetiti sve one koji su bili u Svetoj zemlji na ono što su videli i doživeli. Knjiga obiluje opisima najvećih svetinja koje se tamo mogu naći i zanimljivim podacima koje je autorka knjige saznala kroz razgovor s lokalnim monaštvom.

Organizator manifestacije je Ustanova “Kultura i Fondacija “Račanska baština“, pod pokroviteljstvom opštine Bajina Bašta.

Ovaj članak je pročitalo 403 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.