Plutajući otpad bi mogao ugroziti rad HE

Zbog velike količine vode u akumulaciji višegradskog jezera, došlo je do pucanja gornje lančanice koja zadržava plutajući otpad da ne bi došlo do vitalnih postrojenja na hidroelektrani Višegrad. Na krunu brane u Višegradu pristiglo je oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada što prijeti da ugrozi rad hidroelektrane na Drini, rekao je direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

”Ostaje nam da se borimo sami sa ovom problematikom. Naša saznanja nisu ni malo optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine stanje nije ni malo ohrabrujuće. Ostaje nam samo da sopstvenim snagama i uz pomoć firmi koje ćemo angažovati kako bi ovo riješili, da se nadamo da ćemo imati pomoć kako naših tako i institucija u državava iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi, da ove ružne slike više ne gledamo”, rekao je Perišić.

Radi se o desetinama hiljada plutajućeg otpada koji dolazi u rijekama Lim, Piva i Tara. Hidroelektrana na Drini ima specijalizovanu ekipu ljudi koji se bave problemom plutajućeg otpada. Godišnje iz višegradskog jezera izvade šest do osam hiljada kubika metara otpada.

Ovaj članak je pročitalo 1660 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.