Stigle kante za selekciju otpada

U Opštinu Bajina Bašta danas je stigla prva ispruka plavih kanti namenjenih za sakupljanje suvog, reciklabilnog toka otpada. Pristiglo je 918 numerisanih posuda sa uputstvom za pravilno odlaganje suve frakcije u okviru EISP2 programa podržanim od strane Švedske Vlade.

Po rečima Ivana Markovića vodje tima za implementaciju projekta, Komunalno preduzeće koje je nosilac čitavog projekta zajedno sa Opštinom Bajina Bašta i Ministarstvom zaštite životne sredine, pokrenulo je postupak nabavke 3.800 plavih kanti za reciklabirni otpad, 52 žuta kontejnera za staklo i 40  kontejnera za blokove takodje za reciklabirni otpad. To znači da će svaki gradjanin Bajine Bašte dobiti dodatnu kantu za selekciju otpada.

“Cilj je da se kroz ovaj projekat unapredi selekcija otpada da što veće količine selektujemo na licu mesta i da tako odvozimo u deponiju Duboko kao selektovan otpad. To će smanjiti račune Komunalnom preduzeću i Opštini Bajina Bašta, a samim tim i gradjanima“, kaže Marković.

Navedena oprema Komunalnom preduzeću omogućiće odvojeno sakupljanje reciklabilnog toka otpada u individualnim domaćinstvima i kolektivnom vidu stanovanja. Pre samog korišćenja opreme sprovešće se odgovarajuće pripremne aktivnosti kako bi se projekat uspešno realizovao i kako bi sugrađani bili spremni za budući koncept sakupljanja otpada. Njegovo isporuka vršiće se sukcesivno.

“Imaćemo ugovornu obavezu sa svim korisnicima koji su kod nas u sistemu prikupljanja otpada. Pravićemo ugovore o donaciji za gradjane koji će oni potpisati, a kojim se obavezuju da čuvaju kantu i da u nju ubacuju selektovan otpad i to će biti obaveza gradjana prema JKP“, zaključuje Marković

Prve kante domaćinstvima će biti isporučene za mesec dana.

Ovaj članak je pročitalo 831 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.