Javne službePanorama

Planiranje gazdovanja šumama

Na Mitrovcu se održava seminar posvećen planiranju gazdovanja šumama, odnosno realizaciji planova korišćenja u specifičnim uslovima zaštićenog prirodnog područja i trenutnog stanja šuma. Na seminaru je bilo reči o doznaci stabala za seču u složenim uslovima prebirnih struktura i kontroli izvršene doznake, strukturi sastojine u prebirnim šumama, zdravstvenom i aktuelnom stanju šuma Tare.

“Sastojine koje se nalaze na Tari ne nalaze se na velikim prostorima u Srbiji i seminari koje mi posećujemo ne obraćaju pažnju na prebirne sastojine. Ideja zaposlenih u parku i profesora, jeste, da se upravo ovakav jedan seminar održi na Tari, jer to naše šume i zaslužuju, s obzirom da je to bio jedan od osnovnih kriterijuma da se ovo područje proglasi Nacionalnim parkom. Što se tiče stanja šuma u NP Tara mi sada možemo da se pohvalimo. Nakon problema iz 2014. godine kada smo imali sušenje stabala, stanje se stabilizovalo. Trenutno radimo premere i nakon toga ćemo tačno znati kakve su sastojine“, kaže direktor NP Tara Dragić Karaklić

Prof dr Milan Medarević je istakao, da su šume u području NP Tara jedne od najočuvanijih u Evropi.

“Ovakav kvalitet šuma i taj prirodni sastojak gde su mešovite šume  smrče, jele i bukve je prisutan samo u zapadnoj Bosni.  To su te prirodno obnovljene šume. Danas imamo situaciju da studenti iz Austrije, Nemačke i Skandinavskih zemalja dolaze u zemlje bivše Jugoslavije da vide kako izgledaju prirodne šume“, kaže Medarević i dodaje da je ujedno i tema današnjeg seminara vezana za adaptivno upravljanje šumama.

“Ono je upravo iznudjeno u odnosu na svest o sve prisutnijim faktorima rizika koji su vezani za klimatske promene. U Srbiji utoliko više što se ona nalazi u jednoj zoni koja je ocenjena kao ekstremno ugrožena. Isušivanjem zemljišta prekidaju se ti redovni vodno-vazdušni procesi koji karakterišu stabla kao sastavne delove šumskih ekosistema. Konačan rezultat je prekidanje procesa fotosinteze, umanjenje imuniteta i nakon toga slabljenjem imuniteta dolaze sekundarne štete odnosno kada počinju gljive, štetočine, a onda sušenje stabla i sve ono što karakteriše ugrožavajuće faktore kada je u pitanju taj stav prema održivom šumarstvu. Mislim da je posebna odgovornost na obrazovnim institucijama jer se promena toliko brzo menja da ste već sutra zastareli u odnosu na neke današnje stavove “, zakljućuje Medarević.

Medjutim, prema rečima profesora Dragana Karadžića, zdravstveno stanje u šumama Nacionalnog parka Tara nije zabrinjavajuće, mada postoje gljive koje napadaju omoriku jer u trenutku napada na koren biljke dolazi do njenog sušenja.

“To je jedno vreme bilo i sa jelom koja je takodje propadala. Mislim da rasadnici Nacionalnog parka nisu dobri da ih treba unaprediti jer tu dolazi do javljanja bolesti“, kaže Karadžić.

Organizatori seminara su JP ,,Nacionalni park Tara“ i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.

U realizaciju seminara su ukljuceni zaposleni na Šumarskom fakultetu, sa Katedre za planiranje gazdovanja šumama, zaposleni u JP ,,Nacionalni park Tara“ na poslovima vezanim za istaknutu tematiku, kao i predstavnici Komore inženjera šumarstva Srbije.

Ovaj članak je pročitalo 565 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.