Dejan Aleksić u društvu najmladjih

Dejan Aleksić je poznati pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Njegovi romani i pesme rado se čitaju ne samo u Srbiji već i u drugim državama.

Dvostruki je dobitnik nagrada Politikin zabavnik i Neven, a među značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za decu ubrajaju se i nagrada Zmajevih dečjih igara, Radio Beograda, i mnoge druge.

Kao pisac za decu, nastupa u školama, bibliotekama, kulturnim centrima i brojnim festivalima.

Književno druženje sa Dejanom Aleksićem održano je u gradskoj galeriji i školi u Pilici. Sa decom je razgovarao o značaju knjige i čitanja, a ideje za pisanje, kako on kaže,  pronalazi svuda oko sebe, samo moramo biti radoznali. Aleksić je mališane na kreativan način uveo u svet knjige i mašte

”Ja uvek ističem izuzetnu važnost ovakvih kontakata zato što je to zapravo neka vrsta osluškivanja čitalačkog senzibiliteta kod najmladje čitalačke publike. U tom smislu pokušavam i programe da načinim interaktivnim da bi deca imala osećanje i utisak da su ravnopravni akteri u kreiranju programa. Moram da napomenem da deca u manje urbanim sredinama imaju stabilniju i kvalitetniju pažnju, traže priču i razgovor, što je meni mnogo draže”, ističe Aleksić.

Kako je rekao knjiga je u ovom digitalnom dobu izgubila ulogu i poziciju u svakodnevnom životu.

”Ona nije izgubila značaj kao civilizacijski fenom ali je izgubila značaj u svakodnevici, u onom što nas okružuje”, napominje Aleksić.

Ovaj članak je pročitalo 328 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.