KulturoskopStvaraoci

Izložba „Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja”

Izložba fotografija štampanih na platnu “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja”, autora Bobana Stefanovića i Radoša Gačića, a u produkciji Kulturnog centra Gornji Milanovac sinoć je predstavljena u gradskoj galeriji u Bajinoj Bašti.

Ikone i freske predstavljene na ovoj izložbi predstavljaju najveće duhovno nasleđe Rudničko-takovskog kraja.

Najlepši i najstariji primerci ikono i freskog slikarstva reprezent su kulturnog, umetničkog i nadasve duhovnog nasleđa u periodu od nekoliko vekova, rekao je Gačić.

Najstariji tragovi ikonopisa i freskopisačkog rada na području Rudničko-takovskog kraja nalaze se u najstarijim crkvama i manastirima koji su preživeli burna vremena srpskog srednjeg veka.

“U svakoj od tih manastira i crkava, uspeo sam da nađem neobične i retke ikone, koje smo snimili i zatim izradili kao slike na platnu, opremili tako da se njima može lako manipulisati i da se mogu transportovati kako bi stigle što dalje i kako bi ih videlo što više ljudi“, naveo je Gačić.

Najpoznatije i najstarije ikone i freske rudničko-takovskog kraja sačuvane su u dva manastira, tri crkve brvnare, četiri crkve zadužbine Kneza Miloša Obrenovića i nekoliko seoskih crkava iz 19. veka. U najvećoj meri sačuvane su ikone na ikonostasima crkava kao slikane celine i u riznicama pojedinačno. Freske su manje više očuvane u dve manastirske crkve i u fragmentima u dve seoske bogomolje.

Ovaj članak je pročitalo 188 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.