PriredbeRepublika Srpska

Održani Dani sremuša

U organizaciji Nacionalnog parka Drina, danas su na lokaciji Bijele vode održani “Dani sremuša“ četvrtu godinu zaredom. Uprkos lošim vremenskim uslovima veliki broj posetilaca stigao je danas na Bijele vode kako bi degustirali zdravu hranu i uživali u narodnom saborovanju. Zbog kiše koja je neprestano padala, branje sremuša je ranije prekinuto. Medjutim, kiša nije sprečila učenike i njihove nastavnike da održe čas u prirodi i zajedno sa zaposlenima iz NP Drina razgovaraju o zaštiti životne sredine.

“Svedoci smo velikog interesovanja za povratak ljudi na planine, susreta sa prirodom i njenim blagodetima. Naročito je to izraženo posle pandemije korone i velikih zagađenja. Ispred nas je vreme iskušenja. Naravno da želimo razvoj, ali ne po cenu uništenja prirode i svega onoga što danas promovišemo“, rekao je Bojan Živanović iz NP Drina.

Inače, ovaj kraj je prepoznat kao oaza zdrave i čiste sredine. Pravo je odredište ljubitelja prirode koji se ponovo vraćaju veličanstvenim predelima planine na 1050 metara nadmorske visine, a sve zbog čudesne biljke sremuš, koja je osnova turističke manifestacije Dani sremuša, kaže Živanović.

Vesna Andrić iz NP Drina istakla je važnost održavanja ovakvih manifestacija na prostoru NP Drina kao priliku za dalji razvoj.

Cilj održavanja manifestacije je pre svega promocija područja Nacionalnog parka i njegove prirodne lepote poput jezera, kanjona Drine vidikovaca, kaže  Andrićeva i dodaje da su gosti parka za sada samo sa područja Bosne i Hercegovine i da smatra da je održavanje ovakvih i sličnih manifestacija nešto što će privući turiste i iz regiona.

Inače, na prostoru Nacionalnog parka Drina sremuš je najviše zastupljen na području planine Sušice.

 

Ovaj članak je pročitalo 569 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.