KulturoskopPanoramaZajednica

Održan 4. humanitarni Pab kviz

U ponedeljak 12.08 održan je četvrti po redu humanitarni Pab kviz u organizaciji Marijane i Milice Jelisavčić , a uz pomoć Kancelarije za mlade Bajina Bašta. Kviz je održan u prijatnoj atmosferi, a ubedljivi pobednik ovog puta je bila ekipa “Mala Operativna jedinica na Mišaru“. 

Kviz se sastoji od 7 oblasti – sport, film, muzika, istografija, knjževnost, opšte znanje i ovoga puta zanimljiva tajanstvena oblast.

U nastavku slede neka od zanimljivih pitanja koja su smislile sestre Jelisavčić.

  1. (Opšta kultura) Ako znamo da je jedan Bajina Bašta, koja su to još dva grada u Srbiji koja kao registarsku oznaku imaju dva ista slova?
  2. (Istografija) Kako, jednom rečju, glasi mozo američke savezne države Kalifornija? Ova reč u prevodu sa Grčkog znači „pronašao sam“?
  3. (Sport) Samo jedno se desilo da su naši košarkaši, odbojkaši i vaterpolisti osvojili zlato na evropskim prvenstvima u istoj godini. Koje godine se to desilo?
  4. (Muzika) Koji pevač narodne muzike se pojavljuje u filmu „Karaula“?
  5. (Film) Iako su mu horor filmovi „Sveto mesto“, „Devičanska ostrva“ „Štićenik“ doneli titulu reditelja strave, Đorđe Kadijević je u srpskoj kinematografiji postao najzapaženiji pojavom kojeg kultnog srpskog filma iz 1973?
  6. (Književnost ) Jedna priča Laze Lazarevića i jedna priča Ive Andrića u naslovu imaju istu reč, kojase odnosi nažensku osobu koja je kamen spoticanja glavnih junaka priče. O kojoj strankinji je reč?

Odgovori: 1. Tutin i Prijepolje, 2. Eureka, 3.2001, 4.Halid Bešlić, 5.Leptirica, 6.Švabica

Takmičarima je najzanimljivija bila tajna oblast pod nazivom „Mister Bin Laden“

  1. Prvi je rok muzičar, član žirija jednog muzičkog televizijskog takmičenja, koji ima prezime identično lažnom imenu jednog haškog optuženika.
  2. Prvi je hrvatski muzičar i pevač, najpoznatiji po svom platinastom albumu „Dao sam ti dušu“, a prezime deli sa imenom srpske političarke, bivše ministarke zdravlja.
  3. Prvi je pevač koji je svoj prvi album na negleskom izdao 1999, prodao ga u 22 miliona primeraka, a žene je strašno unesrećio objavom da je gej, preziva se kao što se zove agroamerički aktivista ubijen u Memfisu 1968.

Odgovori: 1. Đorđe David, David Dabić, 2.Alen Slavica, Slavica Đukić Dejanović, 3.Riki Martin, Martin Luter King


Ovaj članak je pročitalo 1103 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.