Odloženo povećanje cene grejanja

Na danas održanoj sednici opštinskog veća nije data saglasnost za poskupljenje grejanja.

JP BB Term uputilo je zahtev Opštinskom veću za povećanje cene grejanja za kategoriju domaćinstvo i privredu što je Veće na današnjoj sednici odbilo, uz obrazloženje da cene ne treba povećavati tokom grejne sezone i da se povećanje može tražiti pred početak naredne grejne sezone.

Poskupljenje je zatraženo od 7 odsto, a toplana zahtev za povećanje cene grejanja pravda poskupljenjem energenata, pre svega mazuta čija cena trenutno iznosi 100,36 dinara po kilogramu.

”Mi smo tražili povećanje od 7 odsto, a što se tarifnog cenovnika tiče tu smo tražili povećanje i fiksnog i varijabilnog dela od 9 odsto i time bi smanjili gubitak poslovanja u tekućoj sezoni”, kaže Velimir Radovanoć iz BB Terma i dodaje da će pred početak grejne sezone tražiti značajnije povećanje cene grejanja za sve kategorije korisnika toplotne energije, zbog povećanja cene energenata na tržištu.

Trenutna cena grejanja iznosi 118,25 dinara po metru kvadratnom, a tarifna cena se nije menjala od 2015. godine i iznosi 6,05 dinara po kilovat satu toplotne energije. Prema rečima Radovanovića razlog što se do sada nije menjala cena u tarifnom sistemu jeste, da što više korisnika toplotnu energiju troši prema svojim potrebama i mogućnostima plaćanja.

Podsetimo, pred početak grejne sezone u BB Termu nam je rečeno da neće tražiti povećanje cene grejanja do kraja grejne sezone, medjutim, kako kaže Radovanović, na to su prinudjeni zbog ugrožavanja rada toplane.

Poslednje povećanje cene grejanja bilo je prošle godine početkom jula kada je na snagu stupila nova cena grejanja.

Toplana trenutno raspolaže sa 115 tona uglja što je dovoljno za 25 dana grejanja, a mazuta ima za grejanje do kraja februara

”Imamo potpisane ugovore o nabavci energenata, tako da ćemo grejnu sezonu privesti do kraja što se energenata tiče”, zaključuje Radovanović.

 

Ovaj članak je pročitalo 1853 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.