Obavezna kategorizacija objekata

Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa teritorije opštine Bajina Bašta, koja se bave pružanjem usluga smeštaja sa ili bez hrane, da se u skladu sa zakonskim obavezama registruju i podnesu zahtev za kategorizaciju objekata.

Sva fizička lica koja su vlasnici smeštajnih jedinica i ugostitelji u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu u obavezi su da podnesu zahtev za kategorizaciju: kuća,stanova, apartmana, soba i seoskog turističkog domaćinstva, radi pružanja usluge smeštaja turistima na teritoriji opštine Bajina Bašta.

Vlasnici objekata koji nisu kategorizovali smeštaj, a obavljaju delatnost izdavanja smeštaja rizikuju da se protiv istih podnese prekršajna prijava.

Novčana kazna za fizička lica koja obavljaju delatnost, a nisu upisana u zakonom predviđen registar iznosi od 150.000 do 350.000 dinara, dok će preduzetnici koji obavljaju delatnost, a nisu upisani u zakonom predviđen registar kaznu platiti od 100.000 do 500.000 dinara. Pravna lica koja obavljaju delatnost, a nisu upisana u predviđen registar rizikuju da budu kažnjeni novčanim iznosom od 200.000 do 800.000 dinara

Podsećamo, ovo je zakonska obaveza koja je bliže definisana Pravilnikom o načinu unošenja, rada, vođenja i korišćenja centralnog informacionog sistema i njegove sadržine i vrste podataka („Službeni glasnik RS“, broj 87 od 19. juna 2020. godine), čija je primena počela još 01.10.2020. godine, zajedno sa implementacijom portala eTurista.

Dodatna uputstva mogu se dobiti na šalteru Opštinske uprave Bajina Bašta kod službenika

Mira Milić – 069 8259213

Jelena Filipović – 069 2259218

Ana Ilijašević – 069 8259811

Turistička organizacija „Tara-Drina“ će u narednom periodu još aktivnije raditi na animiranju izdavaoca smeštaja da seregisturuju, kako bi standardizovali ponudu smeštaja i imali tačniji u uvid u bazu podataka o smeštajnim objektima i ugostiteljima pružaocima usluga smeštaja kao i precizniji podatak o broju turista koji tokom godine borave na našoj destinaciji.

Iz TO Tara Drina su saopštili da će u narednom periodu sprovoditi obuku u korišćenju sistema eTurista za sve zainteresovane izdavaoce smeštaja.

Za dodatne informacije pozovite broj 031/865370

Ovaj članak je pročitalo 763 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.