Javne službe

NP Tara organizovao radionicu “komunikacije i koordinacije“

U sklopu projekta “Unapređenje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“, u naredna tri dana biće organizovan trening pod nazivom “Komunikacije i koordinacije“ na kojoj je bilo reči o zaštiti od šumskih požara u NP Tara o čemu je govorio Marko Tomić koordinator projekta.

“Kroz ove treniunge ljudstvo će da podigne svoje kapacitete, da usavrši način komunikacije što će svakako doprineti bržem gašenju šumskih požara koji kod nas predstavljaju veliki problem. Takodje ćemo kroz ovaj projekat unaprediti tehničke kapacitete. Preko IPA programa prekogranične saradnje planiramo da nabavimo dva specijalizovana vozila za šumske požare. NP Tara će imati imati fokus na gašenje požara u inicijalnoj fazi, što će smanjiti vreme reagovanja i širenja požara u Nacionalnom parku“, kaže Tomić.

Projekat je planirano da traje do septembra naredne godine, za kada je planirana i nabavka specijalizovanih vozila.

Uoči današnjeg sastanka direktor JP NP Tara Dragić Karaklić sa svojim saradnicima obišao je Veliki Stolac gde je aktivan požar i kako je rekao, prve prognoze nisu baš ohrabrujuće.

“Veliki problem predstavlja birokratija, koja onemogućava angažovanje vatrogasaca na gašenju požara iz Srbije u Bosnu i obrnuto, kako bi se u što kraćem vremenskom intervalu stiglo do požara.. Svi znamo koliko je bitno ugasiti taj inicijalni požar, jer kada se vatra proširi pitanje je šta se može i koliko tada uraditi. Ovo su sve teme koje se otvaraju, a mi ćemo ih proslediti jednoj i drugoj vladi“, rekao je direktor NP Tara Dragić Karaklić.

Na današnjem treningu bilo je prisutno šest vatrogasaca iz Rogatice.

Zoran Bojović starešina teritorijalne vatrogasne jedinice Rogatica kaže da će ovaj projekat mnogo pomoći ljudima koji se bave zaštitom i spasavanjem od požara u obe lokalne zajednice.

“Mislim da bi teško mogli iz redovnih sredstava ovakvu jednu ideju realizovati. Od ukupnog broja intervencija koje imamo na godišnjem nivou, gotovo 80 odsto su šumski i livadski požari koji naprave veliku materijalnu štetu, a u zadnje vreme nažalost i dosta ljudskih života“, rekao je Bojović.

Završne radionice u okviru projekta planirano je da se održe u Rogatici

Ovaj članak je pročitalo 699 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.