Javne službe

Normalizovano snabdevanje strujom

Ekipe Ogranka Elektrodistribucija Užice tokom jučerašnjeg dana sanirale su i preostale pojedinačne kvarove na mreži u Zlatiborskom okrugu, pre svega u planinskim selima opština Priboj i Prijepolje, koji su bili posledica nedavnog velikog snežnog nevremena. Na taj način su sanirani svi kvarovi na distributivnoj mreži na prostoru Zlatiborskog okruga koji su nastali kao posledica navedenog nevremena i na taj način je u potpunosti normalizovano snabdevanje električnom energijom.

Posledice velikog snežnog nevremena su sanirane zahvaljujući izuzetnim naporima i velikom angažovanju zaposlenih u Ogranku Elektrodistribucije Užice, a pre svega montera, koji su bili na terenu još u noćnim satima između subote i nedelje, dok je nevreme još uvek trajalo, i već tada su bili otklonjeni pojedini kvarovi. Pomoć u saniranju posledica ovog velikog nevremena pružile su ekipe i iz drugih Ogranaka Elektrodistribucije Srbije.

Ekipe montera na terenu radile su u veoma teškim uslovima – jak vetar i sneg, smetovi koji su dostizali i dva metra visine, neprohodni putevi. Svakodnevno, na temperaturama ispod 0 stepeni, po izuzetno teškim brdsko-planinskim terenima ekipe su prelazila više desetina kilometara pešice do trasa dalekovoda koje su bile zavejane snegom. Pojedine lokacije na distributivnoj mreži, gde su se dogodili kvarovi, bile su udaljene i više od 10 kilometara od urbanih naselja. Dinamika saniranja kvarova u planinskim predelima zavisila je i od čišćenja neprohodnih puteva, što su radila lokalna javna preduzeća, i u tom smislu bila je ostvarena dobra saradnja sa lokalnim samoupravama.

Dinamika saniranja kvarova na niskonaponskoj mreži bila je uslovljena, na pojedinim pravcima, i sanacijom kvarova na napojnim visokonaponskim dalekovodima 110 kV koji su u nadležnosti Elektromreže Srbije.

Kvarovi na distributivnoj mreži su nastajali kao posledica izuzetno velikog dodatnog opterećenja, koje je izazvao vlažan težak sneg, koji se zadržavao na provodnicima nadzemnih vodova – dalekovoda, i dovodio do njihovog kidanja. Bilo je slučajeva da je težak sneg lomio i čelično-rešetkaste i betonske stubove na dalekovodima.

Elektrodistribucija Srbije takođe je obezbedila i agregate za snabdevanje električnom energijom na prioritetnim lokacijama, kako bi obezbedila struju za korisnike za vreme saniranja kvarova.

Naglašavamo da su monterske ekipe radile u kontinuitetu, od rano ujutro do kasno u noć, sve dok je bilo moguće bezbedno raditi na elektroenergetskim objektima, kako bi sanirali kvarove u najkraćem mogućem roku.

Ovaj članak je pročitalo 264 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.