Servis Info

Nesavesno paljenje strnjike

Odredbama Zakona o šumama zabranjeno je i kažnjivo paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara.  S obzirom da se nalazimo u periodu kada počinju poljoprivredni radovi, time i paljenje strnjike, stiču se uslovi za nastanak požara. 
Iz Nacionalnog parka ‘’Tara’’ apeluju na građane da ne vrše paljenje vatre na otvorenom prostoru u blizini šume kao i spaljivanje trave i niskog rastinja. Istovremeno podsećaju da je svako spaljivanje smeća na otvorenom prostoru strogo zabranjeno.

Ukoliko građani primete vatru na otvorenom prostoru, odnosno požar, o tome treba da obaveste MUP Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije na broj 193, odnosno dežurnu službu Nacionalnog parka ‘’Tara’’ na broj telefona 031/863-617.

Tokom jučerašnjeg dana, na području mesne zajednice Okletac, upravo iz navedenih razloga, izbio je požar koji je zahvatio livadu i okolnu šumu. Bajinobaštanski vatrogasci su brzom intervencijom sprečili širenje požara a istovremeno nadležni poručuju da će sva lica koja se ne budu pridržavala ove zabrane, biti sankcionisana.

Ovaj članak je pročitalo 798 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.