Nedelja preventive karcinoma

Nedelja prevencije raka grlića materice treba da unapredi informisanost žena i opšte populacije o značaju preventivnih pregleda i istovremeno da utiče na unapređenje programa organizovanog skrininga raka u našoj zemlji – ističu lekari. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

U renoviranim prostorijama ginekološkog odeljenja Doma zdravlja razgovarali smo sa doktorkom Nadom Stanišić – ginekologom koja naglašava da Dom zdravlja i dalje radi na poboljšanju uslova rada i kvalitetu usluga.

Dr Nada Stanišić, gonekolog Doma zdravlja u Bajinoj Bašti

Tokom prošle godine kod bajinobaštanki koje su bile na ginekološkom pregledu u Doma zdravlja nije potvrdjen ni jedan slučaj karcinoma grlića materice – kaže doktorka Stanišić i naglašava da bi mnogo više žena trebalo da posećuje ginekologa. Pod redovnim pregledima smatra se odlazak kog ginekologa jednom godišnje za seksualno aktivne žene. Doktorka ističe i da se prvi ginekološki pregled obavi do 21. godine ili dve do tri godine nakon stupanja u prve seksualne odnose, nakon čega treba nastaviti sa kontrolama jednom godišnje do 65 godine života.

Danas je sve više devojaka koje dosta rano, sa nepunih 18 godina i ranije, stupaju u seksualne odnose, što donekle utiče na češći nastanak bolesti. Istovremeno, veliki broj seksualnih partnera ali i sve češće prisutne seksualno prenosive bolesti bilo da ih imaju žene ili im prenese partner takodje mogu biti jedan od uzroka karcinoma grlića materice kao i druge vrste bolesti koje mogu smanjiti imunitet pacijentkinje, a ono na šta ne možemo da utičemo jeste naš genetski materijal odnosno nasledje sa čim se ne možemo boriti ali navike  možemo promeniti.

Sve promene koje nastanu na grliću mogu se otkriti u ranoj fazi, odnosno pre nego što dodje do nastanka maligne bolesti. Što se ranije otkrije promena to je uspešnije lečenje – naglašava doktorka Nada Stanišić.

Ovaj članak je pročitalo 1457 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.