Agro

Na Tari se održava seminar farmera

Zimski seminar farmera 17. po redu održava se na Tari u okviru koga će predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, stručnjači predavači i predstavnici firmi iz oblasti poljoprivrede razmeniti iskustva i novostečena znanja.
Tokom sedmodnevnog seminara poljoprivrednici će se upoznati sa novim saznanjima do kojih se došlo iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, skladištenja, dorade i plasmana poljoprivrednih proizvoda.
Kako su saopštili organizatori, ove godine govoriće se o agrarnoj politici, razmeniće se nova saznanja iz poljoprivredne struke i nauke, a firme će izneti svoju ponudu opreme i mehanizacije, mineralnih đubriva, semena, bankarskih kredita, osiguranja i drugog.
Prema rečima Vojislava Maleševa, predsednika Udruženja poljoprivrednika 100P, koje je organizovalo seminar, problema u poljoprivredi je sve više, a zahtevi poljoprivrednika se pre svega odnose na reformu penzionog sistema poljoprivrednika, potreba podele poljoprivrednih gazdinstava na profesionalna i ostala, omogućavanje veće subvencije za investicije, pronalaženje rešenja za stočare koji su u nezavidnoj situaciji, ukidanje poreza na zakup poljoprivrednog zemljišta.
Poljoprivrednici traže i rešenje za subvenciju poskupelog dizel goriva, višestruko oporezivanje kupovine poljoprivrednog zemlišta za one koji se ne bave poljoprivredom, kao i da pravo preče kupovine nema vlasnik susednog poljoprivrednog zemljišta, ako se ne bavi poljoprivredom.
Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede je rekao da se zahtevi poljoprivrednika razlikuju u zavisnosti od površine koju obradjuju.
“Vi koji obrađujete zemlju na stotine hektara imate jedne zahteve, oni u Leskovcu ili u Bajinoj Bašti imaju druge probleme, tako da sve treba usaglasiti i dovesti na razumnu meru, kako bi bilo bolje rekao je Stanojević.
Seminar farmera traje do 29. januara

Ovaj članak je pročitalo 631 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.