Panorama

Mladi o klimatskim promenama

Povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava danas, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF, zajedno sa učesnicima projekta “Na mladima klima ostaje“, pripremili su poruku javnosti o problemu klimatskih promena i njihovom uticaju na budućnost mladih.

Nakon objavljivanja Izveštaja Međuvladinog panela UN o klimatskim promenama (IPCC), koji je još jednom upozorio na važnost hitnog i odlučnog reagovanja, mladi u Srbiji poručuju da moramo zajedno da zaustavimo apokalipsu i hitno se pokrenemo jer sve zavisi od nas.

Projekat “Na mladima klima ostaje“ omogućava mladima da pokrenu inicijative za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama. U okviru projekta, učesnici su imali priliku da steknu znanja iz oblasti razvoja građanskih inicijativa, komunikacija, javnog zagovaranja, angažovanja
zajednice i razvoja politika kroz prizmu klimatskih promena u Srbiji.

Po završetku treninga, započeli su sopstvene inicijative koje će na jesen predstaviti na Omladinskom klimatskom forumu u organizaciji WWF-a na nacionalnom i regionalnom nivou. Mladi će kreirati inicijative koje će raditi na podizanju svesti o uticaju klimatskih promena na biološku raznovrsnost, promociju korišćenja obnovljivih izvora energije, obrazovanje i uključivanje vršnjaka u borbi protiv klimatskih promena, društveno odgovorna rešenja za odlaganje otpada i bacanje hrane, kao i promovisanje održivih ekoloških navika sa ciljem smanjenja emisija ugljenika.

U projektu je do sada učestovovalo 15 mladih lidera i liderki uzrasta od 15-24 godine iz čitave Srbije.

“Videli smo na delu njihov polet i želju da se uključe, da doprinesu i da se angažuju, ali i njihovu sposobnost da samostalno sprovode aktivnosti uz našu podršku. Njihove generacije će osetiti razorne posledice klimatskih promena. Stoga je sve važnije uključiti, osnažiti i podržati mlade koji žele svojim aktivnostima da se uključe u pitanja zaštite životne sredine, i tako osigurati budućnost naše planete, našeg doma. Ovo je sam početak saradnje i međusobne podrške mladih i WWF-a i radujemo se da vidimo šta će nam još doneti“, ističe Mina Mirić koordinatorka projekta.

“Na mladima klima ostaje“ je regionalni projekat posvećen mladim ljudima koji žele da pokrenu inicijative protiv klimatskih promena. WWF organizuje ovaj projekat na području Srbije, Bugarske, Češke i Rumunije u saradnji sa UNABG-om (Asocijacija Ujedinjenih Nacija Bugarske) i CEPF-om (Češka fondacija za partnersku zaštitu životne sredine). Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU).

Ovaj članak je pročitalo 635 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.