PanoramaSrbija

Proširuju se područja pod zaštitom države

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, izjavila je na promociji magazina “Balkan travel – Nacionalni parkovi Srbije“ održanoj u Beogradu, da je cilj Ministarstva i Vlade Srbije da prošire područja pod zaštitom države na devet odsto.

Pavkov je naglasila da je očuvanje nacionalnih parkova važno ne samo zbog turizma, već i zbog održivog razvoja i zaštite ugroženih vrsta.

– Naša država može da se pohvali izuzetnim lepotama i cilj nam je da ih očuvamo. Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države i cilj nam je da ta područja proširimo na devet odsto. Naši potomci će nam biti zahvalni ako spasimo nestanak vukova, orlova ili drugih zaštićenih vrsta. Mi nemamo pravo da našim potomcima uskratimo uživanje u Sopotnici ili Pešteru – istakla je Pavkov.

Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije već intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države, a Pavkov je izrazila zadovoljstvo što se u magazinu Balkan travel govori o lepotama svih pet nacionalnih parkova – Fruška gora,  Tara,  Đerdap,  Kopaonik i Šar planina, kao i o dva buduća koja su odlukom Vlade Republike Srbije trenutno u procesu zaštite – Stara planina i Kučaj-Beljanica.

– Moderni vid zaštite parkova počeo je sredinom 19. veka, a sad je taj proces značajno evoluirao. Iz Zakona o nacionalnim parkovima iz 2015. oni predstavljaju integralne delove održivog razvoja – zaključila je Pavkov.

Ovaj članak je pročitalo 225 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.