Javne službe

Ministarka Mihajlović posetila predškolsku ustanovu “Neven“

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, obilazeći rekonstruisanu predškolsku ustanovu u Bajinoj Bašti izjavila je da će 600 dece u ovom vrtiću dobiti kvalitetniji i zdraviji prostor za boravak, kao i da je energetska efikasnost jedan od prioriteta i nacionalni projekat koji će doprineti smanjenju potrošnje energije, smanjiti emisije ugljen-dioksida i doneti uštede.

„Možda je Bajina Bašta mala opština, ako gledamo broj stanovnika, ali je vredna i radna opština koja u poslednje dve godine intenzivno radi sa Ministarstvom na različitim projektima. Ovaj vrtić je primer kako država i lokalne samouprave zajedno rade na dobrobiti građana. Ovde je sada stvoren prostor za decu, koji će omogućiti da kvalitetnije provedu vreme i ne samo što će biti manja potrošnja energije, već će i računi za opštinu biti niži i ujedno će emisija ugljen-dioksida biti niža. Pored novih prozora, krova i izolacije, postavljeni su i solarni paneli koji će grejati vodu za potrebe kuhinje i ovaj vrtić je primer onoga šta želimo da uradimo kroz subvencije koje dajemo i za javne objekte i za domaćinstva“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je rekla i da je država odlučila da unapređenje energetske efikasnosti bude jedan od prioriteta i da je važno kao i izgradnja energetskog kapaciteta.

„Trošimo četiri puta više energije nego zemlje u okruženju i, imajući u vidu sve projekte koji se tiču unapređenja energetske efikasnosti i u javnim objektima i za domaćinstva, koji su vredni blizu 500 miliona evra, možemo za tri, tri i po godine da uštedimo proizvodnju jedne TE i da smanjimo emisije CO2 za više od 100.000 tona, a da ne govorimo o finansijskoj koristi“, rekla je ona.

Rada Lazić, direktorka vrtića „Neven“, rekla je da je vrtić počeo s radom 1977. godine i da od tada nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije i da bez podrške Ministarstva ne bi bili završeni radovi, kao i da će uštede u potrošnji biti velike.

„Imamo dugogodišnju saradnju sa Ministarstvom, ne samo kada je reč o ovom projektu, za koji je Ministarstvo dalo 16,5 miliona, a oko osam miliona opština, već i za sve druge projekte u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti. Za našu opštinu 34 miliona ukupno, a polovinu su obezbedili opština i Ministarstvo, nije malo, i to će biti dovoljno za oko 160 domaćinstava koja žele da učestvuju u projektu“, rekla je Vesna Đurić, predsednica opštine Bajina Bašta.

Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog okruga, izjavio je da osam od 10 opština učestvuje u programu energetske efikasnosti, da su projekti vredni oko 260 miliona dinara, a uštede oko 60 miliona dinara na nivou okruga, i pozvao sve lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da se prijave na naredne pozive.

Ovaj članak je pročitalo 125 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.