Met Dilon na Kustendorfu

U takmičarskom programu 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, od 11. do 16. januara u Drvengradu, biće prikazan 21 kratki film studenata iz 16 zemalja.

Među gostima festivala biće glumci Met Dilon, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Adrijano Tardiolo, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov i drugi. Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina. 

U žiriju će biti ruska glumica Dijana Požarskaja, izdavač i pisac Slobodan Despot i francuski režiser Tankred Ramon, a nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. Nagrada za buduće filmove biće uručena glumcima Slavku Štimcu i Serđiju Lopezu, te će u okviru “Retrospektive velikana” biti prikazani filmovi u kojima su oni igrali: “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, “Sjećaš li se Doli Bel?” Emira Kusturice i “Vestern” Manuela Porijera. Deo istog programa biće i film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa o kome će govoriti Met Dilon, kao i ostvarenja “Svlačenje” Miloša Formana i “Dvadeseti vek” Bernarda Bertolučija. Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki. U “Savremenim tendencijama” naći će se film “Srećan kao Lazaro” Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani, zatim “Bliski neprijatelji” i “Nežna ravnodušnost sveta”, koje će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov. Glumac Marčelo Fonte predstaviće film “Dogmen” reditelja Matea Garonea, a film Vima Vendersa “Papa Franja: čovek od reči” producent Andrea Gambeta, dok će braća Damijano i Fabio Dinoćenco govoriti o svom ostvarenju “Dečaci plaču”. Na programu će biti i prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”, film rediteljke Aline Skšeševske “Devojke u igri”, a u večernjim časovima koncerte će održati Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju, sastav “Kaskaval & Kristi Traktor” iz Moldavije, italijanski muzičar Vinici Kaposelo, holandsko-srpski ansambl “Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend”, grupa “Kal” iz Srbije i Bilja Krstić i “Bistrik”.

Tanjug

Ovaj članak je pročitalo 693 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.