Uncategorized

Međunarodni Dan planina

Ujedinjene Nacije su 2002. godinu proglasile Međunarodnom godinom planina, koja je ukazala na potrebu održivog razvoja i značaja planina za očuvanje kvalitetnog života stanovništva. Nakon njenog obeležavanja 2003. godine je 11. decembar proglašen Međunarodnim danom planina.

Cilj obeležavanja ovog dana je upravo upoznavanje šire javnosti sa planinskim predelima, njihovim vrednostima i problemima. Potrebno je javnost upoznati sa značajem i važnošću planinskih šuma, kao i sa njihovom ulogom i uticajem koji imaju na prilagođavanje sve surovijim klimatskim promenama.

U Srbiji čak 90 procenata ukupne površine nacionalnih parkova čine planine i šumski sistemi, takođe planine čine i veći deo zaštićenih područja naše zemlje. Kada se posmatra pitanje biodiverziteta, planinski sistemi Srbije pripadaju grupi najznačajnijih centara Evrope, sa brojnim specifičnim ekosistemima. U ovim ekosistemima su zastupljene različite vrste flore i faune od međunarodnog značaja. Da bi se obezbedila efikasna zaštita prirode moraju se poštovati kriterijumi zaštite prirode, koji moraju biti sastavni deo politike razvoja šumarstva, vodoprivrede, poljoprivrede…

Velike opasnosti i problemi za održivost planina su globalizacija i urbanizacija, usled kojih je povećana seča šuma, a time i negativan uticaj erozije tla na stanovništvo koje živi u planinskim predelima. Jedan od najčešćih i najrazornijih primera ovih uticaja su upravo klizišta, koja su često uzrokovana ljudskom nebrigom i povećanom bespravnom sečom stabala. Poznato je da drveće svojim korenom učvršćuje zemljište i sprečava eroziju, a tako i od nanosa blata i stena koji se mogu nagomilavati u dolinama reka koje potom postaju zagađene. Tokom perioda sa visokim stepenom padavina drveće upija vodu i sprečava nastanak bujica, dok tokom sušnih perioda šume predstavljaju najbolje izvore vlage iz koje se u atmosferi formiraju padavine.

Udruženje građana NS blok ovim putem želi da skrene pažnju na očuvanje postojećih šuma, ali i na potrebu sadnje novih, mladih stabala koji će pozitivno uticati na smanjenje posledica klimatskih promena koje nas svakodnevno pogađaju. Ovom prilikom nije na odmet podsetiti se poučne pesme našeg čuvenog pisca Jovana Jovanovića Zmaja.

„Sadi drvo“

Gde god nađeš zgodna mesta,
Tu drvo posadi!
A ono je blagodarno
Pa će da nagradi,
Nagradiće izobiljem
Hlada, ploda svog,
Nagradiće bilo tebe,
Bilo brata tvog.

 

Izvor: NS Blog

Ovaj članak je pročitalo 955 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.