NP Tara: Divljanje kvadovima se nastavlja

Iako zabranjena, voznja kvadovima u NP Tara je sve učestalija. Tokom vikenda u zaštićenom parku prirode primećeno je divljanje i nesavesno ponašanje vozača kvadova, kažu zaposleni u ovom preduzeću i navode da se ovo ne dogadja prvi put.

– U subotu 5. februara oko 13:00 časova vozač ATV vozila je obišao rampu sa znakom zabrane saobraćaja i delom puta zatvorenim za saobraćaj, kao i delom planinarske staze i došao do vidikovca Banjska stena. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i nije dozvoljeno u nacionalnom parku, jer pored narušavanja staništa biljnih i životinjskih vrsta i uništavanja mobilijara ugrožava se bezbednost posetilaca parka – saopštili su iz Nacionalnog parka Tara.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, jasno su definisano pojmovi saobraćaj, put, javni i zemljani put. U vezi sa tim zaposleni u parku pozivaju se na članove pravilnika o unutrašnjem redu, konkretno na član 10. u kome se izmedju ostalog, navodi da nije dozvoljena vožnja motora po šumskim putevima i stazama u NP Tara.

Takodje iz stava 2. ovog člana javnost i učesnici u saobraćaju obaveštavaju se na pogodan način, a deonice puteva i mesta u Nacionalnom parku na kojima nije dozvoljeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje motornih vozila vidno se obeležavaju.

Zabranjena je upotreba vozila na putevima suprotno obaveštenju i oznakama iz stava 2. ovog člana.

O nelegalnoj voznji kvadova kroz Nacionalni park svedoče fotografije postavljene na društvenim mrežama.

– Apelujemo na sve posetioce Nacionalnog parka Tara da se odgovorno ponašaju i skrećemo pažnju da će JP NP Tara učiniti sve što je u njegovoj moći da se spreče i sankcionišu sve nedozvoljene i neodržive aktivnosti. Takođe, pozivamo sve nadležne organe na saradnju, razumevanje i podršku u rešavanju ovakvih i sličnih prekršaja i problema. Javnost će u najkraćem periodu biti obaveštena o kategoriji i statusu saobraćajnica u Nacionalnom parku Tara – navode iz NP Tara.

 

Ovaj članak je pročitalo 1676 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.