ObaveštenjaPanorama

Konkurs za učeničke stipendije u toku

Na osnovu člana 6. Odluke o stipendiranju talentovanih učenika srednjih škola i gimnazija («Službeni list opštine Bajina Bašta» broj 8/2005) i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stipenidranju talentovanih učenika srednjih škola i gimnazija («Sl. list opštine Bajina Bašta» br. 7/2011), Komisija za talentovane učenike srednjih škola i gimnazija na sednici održanoj dana 07.09.2022. godine, raspisuje K O N K U R S za dodelu učeničkih stipendija za školsku 2022/2023. godinu

USLOVI KONKURSA

Na konkurs se mogu prijaviti učenici upisani u srednje, srednje stručne i umetničke škole ili specijalizovane gimnazije.  Stipendiju može dobiti učenik pod sledećim uslovima:

  • ako je u toku prethodne školske godine ostvario prosečan uspeh iznad 4,85 ili ako je osvojio prvo mesto na opštinskom takmičenju, prvo ili drugo mesto na okružnom takmičenju, jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju ili koji se samo plasirao na međunarodno takmičenje,
  • za učenike matematičke gimnazije, filološke gimnazije, sportske gimnazije, srednje muzičke, odnosno baletske škole (pri dodeli stipendija napred navedenim učenicima, navedenih škola, pri odlučivanju o dodeli stipendija) neće se primenjivati kriterijum postignuti uspeh na takmičenju.
  • Učenici podnose sledeća dokumenta –  zahtev, uverenje o upisanom razredu, za učenike prvih razreda srednje škole fotokopija knjižice (opšti podaci i završni razred), za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole, fotokopija
    svedočanstva iz prethodne školske godine, fotokopija diplome o osvojenim nagradama na prethodno navedenim
    takmičenjima, za učenike matematičke gimnazije, filološke gimnazije, sportske gimnazije, srednje muzičke škole i srednje baletske škole fotokopija svedočanstva iz prethodne godine, fotokopija lične karte i fotokopija bankovne kartice roditelja odnosno učenika u zavisnosti na čiji tekući račun će se vršiti uplata stipendije.

 

ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA I DOSTAVLjANjE DOKUMENATA

Rok za prijavljivanje na konkurs je od 12.09.2022. godine do 30.09.2022. godine. Potrebnu dokumentaciju dostaviti na šalter Opštinske uprave opštine Bajina Bašta.

Neblagovremeno podneti zahtevi i nepotpuno dostavljena konkursna dokumenta ne razmatraju se. Dokumenta podneta na konkurs ne vraćaju se.

DODELA STIPENDIJA

Komisija formirana od strane Skupštine opštine Bajina Bašta koja se sastoji od 7 (sedam) članova, dodeljuje stipendije talentovanim učenicima srednjih škola i gimnazija. Učeniku se odobrava isplata stipendije za vreme redovne nastave koju pohađa. Sa kandidatima koji dobiju stipendiju zaključuje se poseban ugovor, kojim se uređuju i preciziraju međusobna prava i obaveze. Stipendije za tekuću školsku godinu isplaćuju se u 10 (deset) mesečnih rata.
Visinu stipendije ne utvrđuje Komisija već Opštinsko veće u skladu sa određenim sredstvima u budžetu opštine Bajina Bašta, za školsku 2022/2023. godinu.
Korisniku stipendije obustavlja se odobrena isplata stipendije za tekuću školsku godinu i to:
– kada se utvrdi da podaci koji su poslužili kao osnov i dokaz za ostvarivanje prava na stipendiju ne odgovaraju činjeničnom stanju, promeni prebivališta, jednostrano raskine ugovor o stipendiranju.

Gubitkom stipendije iz navedenih razloga nastaje obaveza vraćanja primljenog iznosa stipendije u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o visini iznosa koji je potrebno vratiti. Takođe osim iznosa glavnice, koji predstavlja ukupan zbir svih primljenih stipendija, korisnik stipendije dužan je Opštini platiti i kamatu i glavnicu u visini eskontne stope Narodne banke Srbije.
Prigovor na rešenje Komisije rešava Opštinsko veće u roku od 10 dana od dana prijema obaveštenja o izboru.
PREDSEDNIK KOMISIJE
Dejan Mlađenović

Ovaj članak je pročitalo 624 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.