Izdvajamo

Koliko individualna ložišta doprinose zagađenju vazduha?

U okviru projekta „Građani u službi čistijeg vazduha“ koji je Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika” realizovala pomoću sredstava iz donacije Evropske unije, izrađena je Studija o potrošnji goriva za grejanje u domaćinstvima Užica i Priboja. Ova studija predstavlja nastavak praćenja uticaja domaćinstava na kvalitet vazduha i stavove građana o subvencijama lokalnih samouprava za energetsku efikasnost.

Svi podaci u studiji su u tom smislu upoređeni sa podacima dobijenim 2014. i 2017. godine na istu temu. Studija je građanski doprinos rešavanju pitanja kvaliteta vazduha u ove dve lokalne samouprave, kažu u Regionalnoj asocijaciji vlasnika privatnih šuma “Omorika”.

Poseban značaj studije ogleda se u činjenici da su podaci koji su važni za ostvarivanje javnog interesa prikupljeni od strane jedne ogranizacije civilnog društva, a služiće za upotrebu prilikom donošenja budućih javnih politika zaštite vazduha u Užicu i Priboju. Studija je javno predstavljena medijima, lokalnim vlastima i zainteresovanim građanima.

Podaci nedvosmisleno pokazuju da se napredak domaćinstava vidi u oblastima u kojima je bilo subvencija (termoizolacija i nabavka kotlova na pelet i gas), dok napredak nije ostvaren u kategoriji domaćinstava koja koriste peći i šporete. Šporeti i peći i daje nisu zadovoljavajuće efikasnosti i prosečno su stari preko 10 godina. Imajući u vidu da su to socijalno ugroženija domaćinstva, zaključak studije je da ova domaćinstva u budućem periodu moraju biti predmet posebno ciljanih mera, jer je očigledno da na ovaj način ni sa postojećim subvencijama oni ne mogu da nabave efikasnije uređaje.

Na taj način bi se povećao broj energetski efikasnih domaćintava kojih je sada 34% u Užicu i 16% u Priboju. Poseban deo studije obradio je probleme energetskog siromaštva u ove dve lokalne samouprave i pokazao da više od ¾  domaćinstava izdvaja za grejanje preko 10% mesečnog prihoda domaćinstva, što može biti indikator energetskog siromaštva.

Nazadovanje nije zabeleženo ni u jednoj od dve lokalne samouprave, ali trenutne cene ogrevnog drveta i peleta prete da ugroze napredak jer je studija pokazala da se za prosečnu zaradu u ovom trenutku može kupiti upola manje drveta i peleta nego 2014. i 2017. godine.

Ovaj članak je pročitalo 255 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.