KulturoskopStvaraoci

Izložba Dušana Starčevića na Zlatiboru

U galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru od 1. do 16. februara otvorena je izložba slika akademskog slikara, Dušana Starčevića. Reč je o akvarelima iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene.

Ovom prilikom, prvi put u prostoru galerije Kulturnog centra, umetnik se predstavio svojim prepoznatljivim stilom pejzažiste. Na otvaranju, posetiocima se obratila Andrijana Andrijašević, kustos ove izložbe,  koja je uz sveobuhvatno tumačenje istoričarke umetnosti Katarine Dogandžić-Mićunović, sve prisutne uvela u likovnu poetiku akvarela.

Pored ulja na platnu, a na ovoj izložbi su i dva zlatiborska predela u toj tehnici, u tom vremenu nastao je niz ciklusa akvarela. Ovi akvareli sugerišu nenastanjene predele u kojima je slikar jedini, nevidljivi posmatrač, što ovim delima daje romantičarski ton vizije usamljenog umetnika u prirodi.

“Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači, daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti“, rekao je Starčević.

Ovaj članak je pročitalo 401 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.