Izložba Dušana Starčevića na Zlatiboru

U galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru od 1. do 16. februara otvorena je izložba slika akademskog slikara, Dušana Starčevića. Reč je o akvarelima iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene.

Ovom prilikom, prvi put u prostoru galerije Kulturnog centra, umetnik se predstavio svojim prepoznatljivim stilom pejzažiste. Na otvaranju, posetiocima se obratila Andrijana Andrijašević, kustos ove izložbe,  koja je uz sveobuhvatno tumačenje istoričarke umetnosti Katarine Dogandžić-Mićunović, sve prisutne uvela u likovnu poetiku akvarela.

Pored ulja na platnu, a na ovoj izložbi su i dva zlatiborska predela u toj tehnici, u tom vremenu nastao je niz ciklusa akvarela. Ovi akvareli sugerišu nenastanjene predele u kojima je slikar jedini, nevidljivi posmatrač, što ovim delima daje romantičarski ton vizije usamljenog umetnika u prirodi.

”Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači, daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti”, rekao je Starčević.

Ovaj članak je pročitalo 242 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.