Stvaraoci

Izloža domaće radinosti

U organizaciji Udruženja žena ”Tarske orhideje” iz Bajine Bašte, juče je u zgradi bivšeg Komiteta otvorena prodajna izložba rukotvorina, povodom 8. marta.

Sadržajna, raznovrsna i bogata izložba domaće radinosti organizovana je još  danas i sutra.

“Izložbu smo zamislili kao nastavak tradicije novogodišnjeg Sajma koji se u Kulturi organizovao pre izbijanja epidemije korone, a evo danas smo ovde u našoj radionici. Mislim da je korona doprinela slabijoj poseti, ali ne žalimo se. Izloženi su ručno radjeni komadi – šiveni, vezeni, štrikani dakle, sve ono što obuhvata ručni rad“, kaže Ankica Milošević iz Udruženja i dodaje da su cene veoma pristupačne.

Mozaik rukotvorina, sitan vez, kukičanje, pletenje, tkanje, narodne nošnje ovog kraja izložen je na uvid svim posetiocima.

Izloženi su komadi koje su ručno uradile članice udruženja ali i aksesoari koji se mogu kupiti po pristupačnim cenama. Ovo je prilika da se na jednom mestu nadje veliki izbor prigodnih poklona za predstojeći praznik.

Da bi se ištrikao jedan džemper potrebno je 15 dana kaže Ankica. Medjutim, kada je u pitanju tkanje, materijal odredjuje vreme provedeno za razbojem tako da može trajati od 15 dana do nekoliko sedmica i kupci su najviše zainteresovani za tkane proizvode na razboju.

Udruženje koje postoji devet godina okuplja desetak žena, tri stalno aktivne i spoljne saradnike.

“Ja sam radila 35 godina kao frizer. Pre tri godine uključila sam se u udruženje. moja Majka je 40 godina radila kao vunovlačar redila vunu i ja sam njom takodje i to mi je ostalo od nje. Kad sam došla ovde nisam ništa znala, medjutim, ovde sam naučila da pletem i prvo što sam uradila bile su čarape, kasnije prsluke i evo sada i kape. Kape pletem od kupovne vune, a od domaće vune samo čarape“, kaže Smilja Živanović iz Udruženja “Tarske orhideje“.

Da bi neko postao član nije uslov da zna da plete, šije, ili veze, potrebna je volja, a sve ostalo se nauči kroz obuke koje se organizuju preko projekata lokalne samouprave, naglašavaju u udruženju “Tarske orhideje“.

Ovaj članak je pročitalo 482 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.