Христос васкрсе! Срећан празник

Да ли је икада у историји ускршњи викенд проведен под тоталном забраном кретања и уз потпуно пусте улице и тргове – питање је за историчаре. Порте и цркве су јутрос у симболичном броју примиле вернике који су успели да дођу до својих храмова.

Свештеници су служили ускршњу литургију у својим храмовима а о овом Ускрсу Посланицом се обратио и Патријарх српски Иринеј.

У бајинобаштанском крају, као и широм Србије и православног света била је иста оваква ситуација. Корона је ограничила и масовност молитвених окупљања.

Мере ограничења кретања (непопуларно назване – полицијски час) на снази су током три дана ускршњих празника, тако да верници проводе овај велики хришћански празника углавном у кругу породица и својим домовима.

Свештеници кажу да недолазак у храмове на молитву због ограничења која налаже претња по здравље – није никакав грех. То најбоље илуструју и речи великог православног ума Макарија Оптинског који о оваквим периодима каже: „Немојте бринути што не можете да долазите у храм: Бог види вашу намеру и жељу и прима их уместо дела, а ако и најмању молитву принесете, али са смирењем, то ће бити жртва угодна Богу“.

Ovaj članak je pročitalo 360 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.