Hitan apel dobrovoljnim davaocima krvi

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi održava se u sportskoj hali danas do 15 časova.

Iz užičke Službe za transfuziju su saopštili da su zalihe krvi svih krvnih grupa smanjene i da je neophodno obnoviti zalihe. U ovom momentu neophodna je A negativna i A pozitivna krvna grupa, ali i sve druge su na minimumu.

Zbog proteklih praznika broj akcija dobrovoljnog davanja krvi bio je manji nego inače, a potrošnja  velika, što je dovelo do deficita.

“U ovom momentu raspolažemo sa sedam jedinica krvi A negativne krvne grupe i to je za ceo Zlatiborski okrug. To znači da ukoliko bi neko došao sa povredom mi više ne bi imali A negativnu krvnu grupu, jer bi potrošili na tog pacijenta. Medjutim, ukoliko imamo O negativnu krvnu grupu mi možemo spasiti život ali i te krvne grupe trenutno imamo 19 jedinica, što znači da hitno treba da obnovimo zalihe svih krvnih grupa“, izjavila je Olivera Djordjević propagator Službe za transfuziju krvi Užice.

Inače, dnevna potrošnja krvi je 50 jedinica i to je u vreme kada se sprovodi oprativni program. U vreme praznika kada nisu bile organizovane akcije, operativni program nije radio.

“Tokom prošle nedelje odradili smo nekoliko manjih akcija na kojima smo prikupili krv i to je uglavnom za onkološke pacijente koji moraju da prime krv kako bi nastavili sa hemioterapijom i za takve pacijente moramo uvek imati krvi“, kaže Djordjevićeva. Ona ujedno apeluje gradjane da se odazovu današnjoj akciji koja se u sportskoj hali organizuje do 15 časova kako bi pomogli da se obnove zalihe, a ujedno i pomogne ugroženim pacijentima.

“Bojim se da nećemo moći da pomognemo pacijentima ukoliko u najskorije vreme ne obnovimo zalihe krvi. Još jednom moram da ponovim da je hitno neophodna A+ i A- krvna grupa, ali i sve druge krvne grupe su na minimumu“, zaključuje Djordjević.

 

Ovaj članak je pročitalo 479 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.