Ko baca gume u reku?

Tragom informacija o sve većem broju bačenih automobilskih guma u reke Pilicu i Drinu prethodnih dana negodovao je veliki broj građana i ekoloških aktivista. Republičkom Uredbom o odlaganju otpada zabranjeno je skladištenje starih auto guma na deponijama pa se nesavesni građani najlakše rešavaju starih guma tako što ih bace u reku umesto da ih predaju nadležnim sakupljačima.

Iako se stare auto gume mogu videti u skoro savim delovima toka naših reka, posebno ružan utisak ostavljaju gume koje se vremenom talože u rečnom koritu kod kućice na steni. Veću količinu ovih guma iz Drine, tokom prethodnog vikenda, izvadili su meštani a transport na deponiju izvršilo je Komunalno predueće .

“Čišćenje Drine nije u nadležnosti JKP 12 Septembar ali smo čišćenje ove lokacije podržali jer smatramo da je to važno iz poštovanja prema posetiopcima ove lokacije i samoj reci Drini” – izjavio je za naš Portal Dejan Filipović direktor Komunalnog preduzeća.

Situacija sa otpadom na ovako atraktivnim lokacijama, svakako nije zadovoljavajuća. Nedopustivo je da nam reka bude zatrpana otpadom, zbog ljudske nebrige zbog čega će inspekcije pojačati kontrole na terenu, ističu i nadležni opštinari na pitanja našeg Portala o ovoj temi.

Saznajemo da iako komunalne službe uklone te male deponije guma i sličnog otpada, ne mogu se ukloniti posledice koje je taj otpad ostavio u zemljištu, vodi i vazduhu naše sredine.

Način odlaganja gumenog otpada je zakonski regulisan ali u Srbiji ne postoji precizan podatak o količini automobilskih guma koje se trenutno nalaze na smetlištima, zelenim površinama, u koritima reka, pored puteva, privatnim posedima u šumama i u blizini industrijskih zona.

Na slici: Radnici JKP 12 Septembar u akciji čišćenja guma iz Drine.

Ovaj članak je pročitalo 1469 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.