Godišnji rekord HE Zvornik

Hidroelektrana „Zvornik“ u 2021. godini nastavlja da niže rekorde. Apsolutni rekord u godišnjoj proizvodnji električne energije u 66 godina dugoj istoriji postignut je juče i u 2021. godini proizvedeno je 579,29 miliona kilovat-sati, saopštili su iz Elektroprivrede Srbije.

Prema trenutnim podacima, godišnji plan proizvodnje u 2021. godini biće premašen za oko 62 odsto.

Ovo je rezultat rada potpuno revitalizovanih agregata na kojima je tokom četvorogodišnje sveobuhvatne revitalizacije kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema elektrane. Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi. Agregati su puštani u rad sukcesivno u periodu od 2016. do 2020. godine. , navode iz EPS-a.

Snaga HE „Zvornik“ revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 122,3 megavata. Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a životni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina.

Ovaj članak je pročitalo 358 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.