Javne službePanoramaPolitika

Filipović: Infrastruktura najveći problem

Povodom Dana opštine razgovarali smo sa Predsednikom Opštine Bajina Bašta Radomirom Filipovićem o aktuelnim dešavanjima i problemima u lokalnom javnom životu. Na neka posebna pitanja Predsednik se osvrnuo i iz perspektive rukovodstva Opštine prokomentarisao i dao vizije rešavanja istih i razvoja grada i Opštine.

Završena je 26. po redu Drinska regata kako ste zadovoljni organizacijom i načinom kako je protekla regata?

Za mene je ovo bilo jedno veliko iznenadjenje jer sam mislio da regata  što se broja ljudi tiče ne može više da raste ali ovo što sam video u subotu na samom startu regate mene je demantovalo. Mogu da kažem da sam jako zadovoljan samom manifestacijom i načinom na koji je ona organizovana. Bezbednost na vodi je bila podignuta na jedan visok nivo što se moglo videti na samom spustu.

Da li smatrate da treba nešto promeniti vezano za regatu? Da li imate ideju o nekim unapredjenjima?

Kao i u svakom poslu morate se usavršavati. To je nešto što svakako očekuje regatu u nekim narednim godinama. Smatram da to treba dopuniti dodatnim sadržajima. Ranije smo manifestaciju započinjali sadržajima  za najmladje što se pokazalo kao dobar primer jer su upravo ti sadržaji u samom centru grada okupljali veliki broj gostiju. Mislim da bi takav sadržaj trebalo vratiti i možda malo drugačije osmisliti.

Kako komentarišete posetu velikog broja inspektora u našem gradu tokom regate iako znamo da nije prvi put da dodju u Bajinu Baštu u vreme trajanja manifestacije?

Regata izgleda nije samo magnet za turiste ona je magnet i za inspekcije. Zbog velikih obaveza koje sam morao da završim u subotu nisam bio u toku kompletne inspekcijske kontrole koja se desila na glavnoj ulici. Morate da shvatite i moju poziciju kao predsednika Opštine. Svi se borimo za legalan rad i da nema rada na crno. Smatram da inspekcije moraju da imaju razumevanja.  U vreme trajanja manifestacije dok je prisutna velika gužva, svakako nije lako funkcionisati, tako da mislim da nije bio dobar moment ići u kontrolu. Mislim da su trebali da dodju pre održavanja regate i da tada kontrolišu poslovanje a da je na sam dan održavanja manifestacije inspekcija kontraproduktivna. Ako pričamo o kontroli izdavanja fiskalnih računa u redu da iskontrolišu, ali ako govorimo o nekoj dubljoj vrsti kontrole objekta u tom trenutku kada su tu i gosti mislim da je kontraproduktivna, ovo govorim kao preduzetnik, koji je i sam u privatnom poslu.

Kada smo kod turizma po Vašem mišljenju koje su glavne prepreke za razvoj turizma u našoj opštini?

Glavna prepreka jeste putna infrastruktura. Ovo se odnosi na sve putne prilaze ka Bajinoj Bašti preko Debelog Brda i Kadinjače osim iz pravca Ljubovije . Ja očekujem da ćemo mi do kraja godine uspeti da završimo ovaj deo saobraćajnice što je ministarka Zorana Mihajlović obećala prilikom posete Bajinoj Bašti a misli se na deonicu puta od benzinske stanice  Avia do Šarampova.

Najavili ste da će se odmah po završetku regate krenuti u rekonstrukciju gradskog Trga. Regata je završena kada će početi radovi?

Ja se nadam da ćemo za nekoliko dana raspisati javnu nabavku. Skupština je trebalo da se održi pre 1. Jula. Medjutim, sa održavanjem se kasnilo, tako da sa dozvolama kasnimo onoliko, koliko smo zakasnili sa održavanjem skupštine. Preveliki je pritisak na mene da se ne udje bez dozvola, tako da ne bih sebe da dovedem u situaciju da me neko diskredituje. Što se tiče vodovoda sva rešenja su već poznata. Kada je u pitanju kišna kanalizacija ostalo je sitnih detalja koje treba dovršiti a što se tiče fekalne kanalizacije postoji jedan problem na mestu ispred Komercijalne banke koji će u skorije vreme biti otklonjen tako da će radovi koji su povereni JKP ‘’12. septembar’’ biti brzo završeni. Očekujem da u periodu od 1. do 5. avgusta bude raspisana javna nabavka.  Sta god da uradite imaćete kritičare da ste nešto pogrešili da je nešto moglo bolje.

Puno je uradjeno a planiramo još i više: Predsednik na radnom mestu

Veliki je broj pritužbi od strane gradjana a tiču se putne infrastrukture. Kakvo je stanje sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom i javnom rasvetom?

Prema prvobitnom dogovoru na sastanku koji smo tada vodili sa ministarkom Mihajlović prilikom posete našoj Opštini, mi smo već uveliko trebali da otpočnemo sa radovima. U pitanju je ulica koju sam pomenuo Milenka Topalovića od benzinske stanice Avia do Belih Dvora a onda dalje Svetosavskom do Šarampova. Medjutim, pojavio se problem. Obim radova iziskuje mnogo više od onoga što smo prvobitno planirali, tako da u ovom trenutku užički Putevi rade premer i predračun koji mora biti poslat na odobrenje od strane Puteva Srbije i ministarke Zorane Mihajlović. Ono što smo tada dogovorili na sastanku jeste  presvlačenje, a ne izmena tla. Mašine su trebale da skinu gornji sloj asfalta jer se pretpostavljalo da postoje dva sloja asfalta. Na kraju se ispostavilo da na toj saobraćajnici postoje tri različite konfiguracije. Imamo asfalt od pet centimetara na šljunkovitoj podlozi a na toj deonici gde prolazi teretni saobraćaj nama su potrebna dva sloja asfalta. Druga vrsta radova bi bila na delu gde imamo dva sloja asfalta, odnosno gornji sloj koji jeste habajući biće uklonjen i presvučen potpuno novim. Takodje u Svetosavskoj ulici kada krenemo od semafora prema Šarampovu imamo četiri centimetara asfalta na kocki, tako da je i to za zamenu. Odustali smo od ivičnjaka u Svetosavskoj ulici jer smo videli da je to besmisleno u ovom trenutku raditi a da pri tom ne znamo u kojoj konfiguraciji će ostati postojeći ivičnjaci i postojeći asfalt, da li će se nivo podizati kako ne bi došli u situaciju da radimo sve ponovo.

Kada je u pitanju vodovodna mreža JKP “12. Septembar“ je od kada ja obavljam funkciju predsednika Opštine uradilo rekonstrukciju preko 10 kilometara vodovodne mreže iz sopstvenih sredstava. Što se kanalizacione mreže tiče, u Pilici je samo jedna strana naselja imala kanalizacionu mrežu, što znači da je reka Pilica bila fekalni kolektor. Sada je to velikim delom rešeno. Ostalo je još da se uradi oko 300 metara kanalizacione mreže kako bi došli do škole u Pilici. Medjutim, imamo problem sa kanalizacionom mrežom kod klanice. Nismo mogli da rešimo imovinske odnose jer gradjani to nisu dozvolili. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da radimo sopstvenim sredstvima ili da doprojektujemo nacrt kako bi ponovo negde konkurisali da bi završili i taj deo koji nedostaje.

Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom javne rasvete?

Što se tiče rekonstrukcije javne rasvete ona je završena zahvaljujući Ministarstvu privrede Vlade Republike Srbije. Sredstvima Ministarstva i iz lokalne samouprave u iznosu od 28 miliona dinara uspeli smo da uradimo prvu fazu tokom koje smo zamenili 1505 svetiljki. Ostalo je još da se zameni oko 350 svetiljki i to ćemo uraditi kada se završi projektna dokumentacija. Ono što moram da istaknem ovom prilikom jeste da su uštede evidentne, što znači da će računi koji su do sada iznosili 2,5 miliona, sada iznositi 500 hiljada. Na godišnjem nivou ušteda je od 20 do 30 miliona dinara što nije mali novac za našu lokalnu samoupravu. Istina je da sijalice sijaju nešto manjim intezitetom ali gradjani moraju da znaju da ulična rasveta nije namenjena da osvetljava dvorišta, već trotoar i put da pešak može da prodje. Smatram da nismo dovoljno bogati da trošimo ogromna sredstva na javnu rasvetu.

Teče poslednja godina ovog saziva Skupštine. Iako je rano za sumiranje da li možete da date neku ocenu?

Zatekli ste me ovim pitanjem. Da sam 2014. 2015 i 2016. godine imao ovo znanje verovatno bih malo drugačije radio.

Ovaj članak je pročitalo 1710 posetilaca portala!

2 thoughts on “Filipović: Infrastruktura najveći problem

  • Odkad se to komentari objavljuju…zanimljivo..do sada nisu objavljivani

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.