Fejsbukom protiv prljavštine i nerada

Jedan od modernih načina da građani efikasno ukažu na neodgovorne postupke, ili nerad, svojih lokalnih vlasti i javnih službi, zabeležen je ovih dana u Bajinoj Bašti. Jedna od, često anonimnih, stranica koje se bave kritikom lokalnih vlasti je i FB stranica Bajinobaštanski fantom a uređena je po uzoru na brojne slične stranice u zemlji i svetu i bavi se javnom kritikom. Administratori ovih stranica često su anonimni, nekada zbog straha od odmazde a nekada zbog zlonamernosti koja im se često pripisuje, ovakve stranice svugde u svetu privlače pažnju a ako su objektivne i nezlonamerne, tada dobijaju i veliki društveni ugled.

Ovog puta administrator(i) stranice Bajinobaštanski fantom našli su konkretan i direktan način da duhovito ukažu na nečistoću i prljavštinu u gradskom prostoru i tako iskritikuju odgovorne. Njihovom oku nije promakla vrlo neuredna površina  prolaza između zgrada. Tačnu lokaciju ne znamo, osim možda samih suseda iz okoline. I sve bi bilo uobičajeno da administratori nisu istakli činjenicu da u toj zgradi živi niko drugi do – komunalni inspektor!

Ako je ova zaprljana i neuredna površina u javnom vlasništvu inspektor je morao da reaguje, ako je privatna inspektor je opet morao da reaguje jer vlasnici su dužni da je održavaju. Moguće je da je inspektor ranije reagovao i da je bio napisao nalog za čišćenje bačenog smeća a da taj nalog do trenutka fotografisanja ove površine nije realizovan. Možda je najporaznija činjenica to što u 21. veku prljavština u javnom gradskom prostoru postaje svakodnevica na koju moraju očajni građani da ukazuju, umesto da higijena bude deo običnog standarda a higijena zajedničkih prostora uobičajena stvar. Da li u ovoj zgradi živi neki javni službenik ili ne – važno je samo sa simboličkog stanovišta a dramatična je činjenica da se u modernoj Srbiji smeće mora čistiti – internetom! Kako god da jeste, ovo je jedan od načina da se malim, direktnim i konkretnim ukazivanjem na ono što nije dobro stvari učine boljima. Hoće li kritika uroditi plodom a nadležni reagovati ostaje da se vidi!

Prima/Foto: FB stranica

prljav prolaz bb 2

Ovaj članak je pročitalo 1064 posetilaca portala!

4 thoughts on “Fejsbukom protiv prljavštine i nerada

 • 11. јуна 2016. at 18:53
  Permalink

  Шта Вам је то фајсбук? Честитам на бритком језику и иницијативи, али потребно је обратити пажњу на форму и правопис.

  Reply
  • 11. јуна 2016. at 20:26
   Permalink

   Greška u brzini, ispravili smo! Hvala na sugesiji!

   Reply
 • 11. јуна 2016. at 20:53
  Permalink

  Na tom profilu Bajnobaštanski fantom ima sve o mahinacaijama naše opštine i vlasti a nije važno ko je pisao nego šta je pisao. U našem gradu lokalna vlast ne izlazi pred gradjane nikad osim pred izbore sa lažnim obećanjima. I da se slikaju kada je regata i mostfest i pričaju narodu bajke za malu decu dok lično pune svoje džepove. Nema kod nas medija u gradu jer je vlast korumpirana i sve pozatvarala da se ne bi istina objavljivala i zato treba građani sami da pišu i da sve o lopovluku i neradu bude objavljeno kako i jeste.

  Reply
 • 13. јуна 2016. at 08:57
  Permalink

  A mogli bi malo i građani da obrate pažnju na ponašanje i kulturu njih samih a i njihove dece. Svako baca na sve strane smeće umesto na mesta gde je za to predviđeno. Ne branim vlast, nemam ništa od njih, već samo kažem da nije samo jedna strana kriva za ovo, to je naša realnost. Malo više angažovanja, osnovne kulture i vaspitanja, svih od toga bi moglo da se počne.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.