Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije doneta je nova mera produžetka radnog vremena ugostiteljskih objekata kao što su bašte, terase i slično.
Radno vreme se produžava do 23h, dok na snazi ostaje ograničenje rada u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata do 22h , zaključak je današnjeg zasedanja Štaba.

Ova mera produženja radnog vremena važi samo 15 dana odnosno do 1.septembra a do tada ćemo pratiti situaciju, kaže komandant Štaba za vanredne situacije Radomir Filipović.

Štab za vanredne situacije apelovao je na ugostitelje da poštuju radno vreme i da do 23h već sve bude zatvoreno. Takođe je rečeno da su kontrola distance i nošenje maski u zatvorenom prostoru dužnost poslodavaca.

Što se tiče epidemiološke situacije u našem gradu, Filipović kaže:
”Ono što mi pratimo i što je nama najbitnije jeste taj broj prvih pregleda na dnevnom nivou. Situacija protekle nedelje je bila dosta dobra, to je negde od utorka do nedelje, non-stop je bilo ispod pet, šest, sedam novih slučajeva. Međutim već u ovoj sedmici u ponedeljak smo imali 16 pacijenata, u utorak 13 a juče opet imamo 13 novih pacijenata pod sumnjom Covida. Stanje se ponovo poremetilo ali generalno situacija nije toliko loša s obzirom na stanje u stacionaru i broj ljudi koji su hospitalizovani. ”

Dr Dušica Jovanović, zamenica direktora Doma zdravlja Bajina Bašta kaže da je od 27.jula do 12.avgusta ukupno pregledano 1189 pacijenata u Covid ambulanti, i da je od toga prvih pregleda bilo 223 a kontrolnih 966. Takođe je naglasila da su prvi pregledi najbitniji i da se pacijentima na osnovu simptoma radi PCR test. Ukupno za ovaj period je urađeno 197 testova i rezultati se sada čekaju manje od 48h jer se povećao broj laboratorija kojima se test šalje.

Ona je takođe naglasila da je epidemiološka situacija još uvek nesigurna  i nepovoljna, kao i da ne treba dovoditi do ukidanja vanredne situacije niti do opuštanja građana.

‘’Primećeno je da veliki broj u Bajinoj Bašti ne nosi maske što nije bilo primećeno kada je bio veći broj obolelih. Apelujem na sugrađane da nose maske, drže rastojanje, da vode računa o higijeni i da shvate da je ovo jako ozbiljna bolest, multisistemska koja vas izbaci iz koloseka. Period lečenja je minimum dve do tri nedelje, čak i do mesec dana a period oporavka ide i do šest meseci
Vodite računa, ovo je jako ozbiljna stvar, teška bolest koja vam napada čitav organizam. Čak i nakon oporavka, osećate se iscrpljeno, malaksalo i niste sposobni za rad kakav ste radili pre virusa. Zasta bih molila da se poštuju mere zaštite’’, kaže za kraj doktorka Dušica Jovanović.

Ovaj članak je pročitalo 471 posetilaca portala!

Prvi Portal

Redakcijski prilog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.