Epidemijska situacija i dalje teška, Dom zdravlja opterećen

Na području bajinobaštanske opštine epidemijska situacija je i dalje teška, zbog sve većeg broja zaraženih pacijenata. U toku prepodneva u kovid ambulanti pregledano je 120 pacijenata.

”Svakog dana imamo po 50 ljudi pozitivnih na virus kovid. Da je situacija zaista ozbiljna govori podatak da je tokom prvog i drugog talasa epidemije u našoj opštini registrovano 196 pacijenata koji su pozitivni na virus kovid, da bi ih u novembru bilo 304, a u prvih 13 dana decembra na teritoriji Opštine virus je potvrdjen kod 444 osobe. Zbog povećanog broja zaraženih javljaju se teže kliničke slike tako da postoji potreba za njihovo bolničko zbrinjavanje”, izjavila je dr Dušica Jovanović v.d. direktora Doma zdravlja.

U užičkoj Opštoj bolnici na lečenju je 30 bajinobaštana. Kapacitet kovid bolnice u Bajinoj Bašti trenutno je popunjen. Svih 20 pacijenata koji su na bolničkom lečenju imaju srednje tešku kliničku sliku. S druge strane, u dnevnoj bolnici terapiju na 12 sati trenutno prima 38 pacijenata.

Doktorka Jovanović ističe da je sedam zdravstvenih radnika pozitivno na virus Covid a da se tri zdravstvena radnika nalaze u izolaciji. Jedan vozač je takodje pozitivan kao i dve spremačice, tako da je samo funkcionisanje Doma zdravlja otežano.

”Zbog svega toga se stvaraju dodatne gužve, tako da bih zamolila gradjane da imaju strpljenja, da shvate da zdravstveni radnici daju svoj maksimum kako bi svi pacijenti bili pregledani i da im se pruži odgovarajuća zdravstvena zaštita”, navodi dr Jovanović.

Prema rečima dr Ilinke Raković klinička slika pacijenata varira od lakše do najteže i ona pre svega zavisi od hronične bolesti pacijenta, starosti do toga koliko ispoštuju propisanu terapiju odnosno ponašanja samog pacijenta. Pacijenti na samom početku infekcije, najpre osete glavobolju, nakon čega se javi povišena telesna temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima.

”Samo u toku jedne smene uradi se od 100 do 150 analiza krvi i isto toliko rendgenskih snimaka pluća. Ono što se savetuje gradjanima jeste da rade na podizanju imuniteta, da jedu isključivo kuvanu hranu, da se ne hrane po pekarama, da šetaju tokom dana kada je napolju vedro, da piju što više tečnosti i da kontakte svedu na minimum”, naglašava dr Raković.

Ovaj članak je pročitalo 629 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.