Е, мој Миленковићу!

Мало је ученика који се својим бившим учитељима, наставницима и професорима, за сва знања и поуке стечене у школи, одуже књигом. Додуше, данас је и педагога истински и до корица посвећених учењу и васпитању деце, све мање па се нове генерације све мање емотивно везују за своје педагоге.

Недавно је из штампе изашла једна сасвим занимљива књижица пуна успомена, емоција и сећања на легендарног бајинобаштанског професора математике – Ранка Ковачевића. Обимом не велико, али садржином богато, дело написао је Ранков некадашњи ђак Момир Миленковић. Некадашњи ученик економског одељења средње школе у Бајиној Башти Миленковић не већ објавио књигу о својој генерацији матураната из 1966. године, тако да му књига о Ранку није првенац успомена на најлепше доба.

Насловна страна књиге

Како у предговору Прича о Ранку наводи Љубиша Илић, Миленковић је рођен у околини Чачка а школовање га је довело у Бајину Башту где је провео свега пет година али, како каже Илић зна о Бајиној Башти више „него неко ко је ту живео 50 година.“

Приче о Ранку су сјајно подсећање на време, људе, односе и цело друштво кроз призму једног средњошколца и његова сећања на маркантног и харизматичног професора Ранка. Исписујући странице Ранковим животописом, од родне кршевите Херцеговине до плодног Подриња, где је провео радни и скончао животни век, Ранко врви анегдотама са страница ове књиге. Свима који се сећају Ранка, али и онима који га никада нису познавали, више него илустративна су сећања аутора на школске дане са омиљеним професором најнеомиљенијег предмета – математике.

„Прво је на мени применио сво богатство нашег аутохтоног речника.У ствари, у почетку ме је вређала та реторика, али када сам схватиода је сваки сегмент његове грдње једно право филозофско значење, почео сам све да памтим и проучавам. Рецимо, кад повишеним гласом каже: „Е мој Миленковићу, ти изгуби време ушколи.“ Ово УШКОЛИ намерно пишем заједно, јер је он тако изговарао. „Миленковићу, сто дана деведесет гроша!“ Са том изреком, послао ми је поруку да ја ма колико провео у школи увек ћу дати углавном испод минимума. Умео је да ме пита кад ја пред таблом не знам ни да бекнем оно у књизи већ поменуто: „Имаш ли ти Миленковићу црн лонац КОДКУЋЕ?“ „Имам“ кажем ја. Тада је свака сељачка кућа у Шумадији имала земљани лонац који је био црн од чађи. „Е мој Меленковићу, ти си још црњи од тог твог лонца. Ајд наместо јадан, да те моје очи НЕВИДЕ.“

Ова и многе друге догодовштине, као и подсећања на лепе и поучне тренутке школских дана са Ранком налазе се на страницама ове књиге и сматрамо их обавезним штивом за учење о прошлости, традицији, култури, образовању и људима нашег завичаја.

Ovaj članak je pročitalo 80221 posetilaca portala!

3 thoughts on “Е, мој Миленковићу!

 • 28. јануара 2019. at 22:02
  Permalink

  Gde moze da se kupi knjiga Prica o Ranku?Rado bih je kupio,bas iz razloga sto je i meni bijo profesor Ranko i rado se secam dogodovstina sa casa,posebno to E moj …..majka ti od radosti 40 dana u avliji pjevala i drugi biseri.
  nikolicnik@yahoo.com
  Hvala.Pozz

  Reply
  • 1. јула 2019. at 13:03
   Permalink

   Ne prodaje se Priča o Ranku! Podeljena njegovim fanovima i akterima. Ima je u Londonu, Beogradu i u Gackom i Mostaru. Imate je u Biblioteci u B.B., u OŠ „Rajak Pavićević i u Srednješkolskom obrazovnom centru u B.B.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.