HronikaJavne službe

Divlja gradnja u NP Tara ne jenjava

U vezi sa saopštenjem koje smo objavili 12. februara, a koje se tiče divlje gradnje u Nacionalnom parku Tara, iz ovog javnog preduzeća oglasili su se novim saopštenjem.

Na osnovu podnetih krivičnih prijava za šest objekata u Nacionalnom parku Tara, sudski proces je počeo samo za jedan objekat.

U međuvremenu su evidentirana 44 novoizgradjena nelegalna objekta, 32 investitora uglavnom na području Zaovina – Sekulića i Osluše odnosno katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Konjska reka.

“Zapisnici o nelegalnoj gradnji su predati opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje. Od 32 investitora 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta“, saopštili su iz NP Tara.

Kako se dalje navodi u saopštenju ovog javnog preduzeća, izražena je tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došlo do građevinske dozvole.

Osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta nelegalna gradnja vodi ka estetskoj degradaciji predela i stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta.

Službe JP „Nacionalni park Tara“ će nastaviti da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i ovom prilikom apelujemo na ostale nadležne institucije da budu dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura i rešenja kako bi stali na put ovom problemu.

Ovaj članak je pročitalo 2892 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.