Dino avantura park na Zlatiboru

Na Zlatiboru je počela gradnja dino i avanturističkog parka, najvećeg na Balkanu, koji će prve posetioce, nakon završetka prve faze, primiti u avgustu ove godine. Time će Zlatibor dobiti atrakciju koja će dodatno obogatiti turističke sadržaje i privući još veći broj gostiju. Budući kompleks prostiraće se na oko tri hektara, pored magistralnog puta i Studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“.

– Zlatibor će dobiti sadržaj koji je nedostajao, posebno deci, ali i odrasli će moći da se zabave. Opština Čajetina je izdala investitoru zemljište na pet godina i, ukoliko bude ispunjavao sve obaveze, moći će da produži ugovor na još pet godina, pojasnio je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Osim bogatije turističke ponude, kako navodi Đurić, ta lokalna samouprava imaće i druge vrste koristi, jer će od zakupa zemljišta opštinski budžet prihodovati 2,8 miliona dinara godišnje i biće obezbeđena nova radna mesta. Projekat realizuje šestočlani konzorcijum, okupljen u firmu „Dino park Zlatibor“, čiji predstavnik Vladimir Ružić kaže za Danas da će prva faza te investicije koštati oko dva miliona dinara.

– Investicija će biti veća, jer je u pripremi druga faza za narednu godinu kada planiramo da proširimo park, a sadašnje ulaganje od dva miliona evra predstavlja 70 do 80 odsto ukupne investicije. Prva faza podrazumeva i zapošljavanje 40 do 50 radnika, a kasnije će ih biti više, rekao je za Danas Ružić i naveo da će budući kompleks imati tridesetak maketa dinosaurusa, ali i avanturistički park namenjen i deci i odraslima.

Osim edukativnih sadržaja, koji će posetiocima pružiti priliku da zavire u vreme u kome su živeli dinosaurusi, budući kompleks ponudiće prvenstveno dobru zabavu. Planirano je da se postavi klizalište koje će, zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade sintetičkog leda, raditi svakodnevno – tokom cele godine. Gradiće se dečji grad od drveta, otvorena i zatvorena igrališta, rođendaonice, teren za mini golf, poligon za peintbol, prostor za jahanje ponija, bioskop, a biće postavljene i bine za različite sadržaje. Biće tu i dino šop, a celodnevni boravak omogućiće kafei i picerije.

– Zlatibor će postati jedan od deset turističkih centara Evrope u kojima postoje parkovi te veličine i takvog sadržaja, istakao je Ružić, a potom naveo da će park na Zlatiboru biti dva do tri puta veći od postojećih parkova u Jagodini i Novom Sadu i daće imati mnogo više zabavnih sadržaja.

– Na Zlatiboru dinosaurusi će biti postavljeni u šumi, duž staza kojima će vodiči sprovoditi posetioce. U pomenuta dva grada, svi eksponati su statične makete, a kod nas će biti i pokretnih maketa dinosaurusa. Najveća maketa biće tiranosaurus reks u prirodnoj veličini, visine osam i dužine 15 metara i biće veći od eksponata u Prirodnjačkom muzeju u Svilajncu – objasnio je naš sagovornik i istakao da ćezlatiborski park biti veći i sadržajniji od sličnih parkova na Balkanu, pa i onog u Gracu.

– Kao najveći turistički centar u regionu, Zlatibor zaslužuje takav projekat, a njegovu važnost su prepoznali i predstavnici lokalne samouprave, jer će takav kompleks privući goste ne samo iz naše zemlje nego i iz regiona. Zahvalni smo opštini Čajetina i lokalnim javnim preduzećima na veoma dobroj saradnji i brzini sa kojom su reagovali u svim procedurama, prilikom izdavanja potrebnih dozvola – poručio je Ružić.

Izvor: Danas

Ovaj članak je pročitalo 1270 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.