LifestyleRepublika Srpska

Dani sremuša od 18. do 31. aprila

Manifestacija „Dani sremuša“ treća po redu ove godine održava se od 18. do 31. aprila na lokaciji Bijele vode u Nacionalnom parku Drina u Republici Srpskoj. Manifestacija se organizuje sa ciljem da se promoviše područje Nacionalnog parka, prirodne lepote i zdrav način života i ishrane„, rekao je gostujući na televiziji Prima, dr Radomir Pavlović direktor NP Drina.

Centralni događaj manifestacije se organizuje u utorak 18. aprila. Na lokaciji Bijele vode u NP Drina svi zainteresovani imaće priliku da beru i odmah u prirodi jedu sremuš, uvere se u njegova lekovita svojstva, da pešače, upoznaju se sa prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima ovog dela parka, a sve kroz promociju zdravog načina života.

Na Bijelim vodama za 9 časova zakazano je branje sremuša, nakon čega će uslediti čas u prirodi koji će zajedno sa svojim nastavnicima održati učenici srednje škole. Istog dana u podne planiran je obilazak vidikovca, a potom i pešačenje od Bijelih voda ka Šarenoj bukvi. U okviru takmičarskog dela programa biće organizovano nadmetanje u nadvlačenju konopca, kucanju jajima, skoku u dalj, nakon čega će biti upriličena podela zahvalnica i uz zabavni program nastavljeno druženje.

Na području planine Sušice, na lokaciji Bijele vode ima najviše sremuša, kaže Pavlović i dodaje da je na tom lokalitetu dozvoljeno branje. Važi za izuzetno lekovitu biljku, a mnogi tvrde da je zdraviji i od belog luka. U momentu berbe, sremuš ima najviše vitamina i minerala. Sremuš treba uzimati u koje su dozvoljene i istražene, naglašava dr Pavlović.

U narodu je poznat kao šumski, divlji beli ili zimski luk, a često kao i medveđi baš zbog verovanja da medvedi nakon buđenja iz dugog zimskog sna prvo jedu ovu biljku koja im omogućuje da brzo povrate snagu.

Ovaj članak je pročitalo 376 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.