Hronika

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Srbiji je u toku ove godine ubijeno 28  žena. Prema statističkim podacima svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a neretko postaje vidljivo tek kad se desi tragični ishod.

Prema podacima koje smo dobili iz Centra za socijalni rad, u Bajinoj Bašti je prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u protekloj godini izrečeno 46 hitnih mera učiniocima nasilja.  Od toga je osam mera privremenog udaljenja učiniocima iz stana i 38 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi. Osamdeset posto nasilja se dešava između supružnika, a alarmantna je činjenica da se povećava broj nasilja izmeđe dece i roditelja. Prema podacima koje smo dobili iz Centra retko koja žrtva se vrati supružniku nasilniku, te se veliki broj prijavljenih slučajeva završava razvodom.

Mnogo je veći broj neprijavljenih slučajeva pa iz Ženskog centra Užice podsećaju da je uspostavljen besplatan SOS telefon za podršku žrtvama sa brojem 0800 333 445.

Ovaj članak je pročitalo 713 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.