Dan Nacionalnog parka “Tara“

Na današnji dan, 13. jula, 1981. godine najveći deo planine Tare je zakonom proglašen za nacionalni park. Osnovni razlozi za stavljanje pod zaštitu države bili su: očuvani šumski kompleksi, prirodna populacija Pančićeve omorike, velika biološka raznovrsnost, geodiverzitet i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

Kako su najavili iz parka, jubilej će biti obeležen postavljanjem dve izložbe.

U galeriji Ustanove „Kultura” biće izloženi radovi 21 autora nastali na Mitrovcu tokom likovne kolonije „Tara” u februaru 2019. i 2020. godine. Izložba će biti otvorena od 13. do 20. jula.

U Centru za posetioce Nacionalnog parka Tara u Bajinoj Bašti biće postavljena izložba “Biološka raznovrsnost sliva Drine”. Izložba je nastala u sklopu relizacije projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“, u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina, koji sprovode JP „Nacionalni park Tara“ i JP „Šumarstvo Šume Republike Srpske“, a kofinansiran je iz pretpristupnih fondova EU.

S obzirom na trenutnu situaciju sa epidemijom virusa COVID neće biti zvaničnog otvaranja izložbi, ali će svi zainteresovani moći da ih vide uz poštovanje propisanih mera zaštite.

Ovaj članak je pročitalo 760 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.