Daleko je Tara

Pred kraj zimske turističke sezone samo su Zlatibor i Kopaonik zadovoljni brojem gostiju, dok ostala mesta beleže pad broja turista od 10 odsto.

Kopaonik i Zlatibor beleže povećanje na svim poljima, dok Tara, Divčibare i Goč beleže pad gostiju od 10 do 20 odsto!

Kopaonik je jedino turističko mesto koje je u januaru doživelo trijumf sa 52.319 noćenja domaćih i 16.991 noćenjem stranih gostiju.

Kakva je situacija na Tari? Nema preciznih podataka o tome koliko je gostiju tokom zime bilo na ovoj planini u privatnom smeštaju, dok nadležni u hotelima Vojne ustanove “Tara” kažu da su bili zadovoljni posetom tokom zime, a da je trenutna popunjenost kapaciteta solidna.

DSC_0072-001Međutim, taj broj turista koji dolaze u objekte ove ustanove nije dovoljan da pričamo o nekoj velikoj turističkoj posećenosti naše planine. Mnogobrojni problemi, kao što su loša infrastruktura na samoj planini, ali i loša putna infrastruktura do same Bajine Bašte, već godinama utiču na nedovoljan broj turista na Tari i u naš kraj, jedino ako se izuzme 5 letnjih dana tokom Drinske regate.

To svakako nije dovoljno ako se deklarišemo kao turistička destinacija i ako vežemo razvoj našeg kraja za razvoj turizma u njemu. Ni prirodne lepote kojima obiluje naša opština, kao ni Drinska regata, neće nam pomoći u turističkom razvoju, ako se podrobnije ne pozabavimo problemom turizma u bajinobaštanskom kraju. Lepo je što promovišemo netaknutu prirodu, ali ne možemo samo da se oslonimo na to što nam je priroda podarila, ako tu lepotu ne upotpunimo bogatim sadržajima i uslugama, posebno ako imamo u vidu da su zahtevi današnjih turista na veoma visokom nivou.

Do tada će nam naš sused Zlatibor odvlačiti sve veći broj gostiju, kojima u bilo koje doba dana nudi i obilje sadržaja i svih propratnih stvari koji su potrebni turistima.

I naravno, ne treba sve prepustiti u ruke privatnih subjekata, jer lako je srediti svoje dvorište, restoran ili terasu, ali šta ćemo sa onim okolo. I opština, ali i država, moraju ozbiljno da ulože u ovu našu turističku oblast. Jedina veća i korisna investicija bila je put za Taru. Posle toga ništa!

Ako bežimo od tzv. urbanizacije planine, što mnogi prebacuju Zlatiboru, nećemo moći nikada da privučemo veći broj turista, a posebno ne one sa dubokim džepom, jer se godinama unazad pokazalo da od “paradajz” i sindikalnih turista nema velike koristi, kao ni ozbiljnijeg razvoja turizma. Ni sama lepota reke Drine ne može doneti zaradu našem kraju, jer upravo do te reke nemamo ni jedno pristupno mesto, gde bi mogli da uživate u lepoti reke i popijete piće. Izletište na Rači i ne računamo, jer dole se i dalje ne zna šta predstavlja sve ono, a i sama plaža na jezeru Perućac polako poslednje dve godine gubi svoju draž, jer sve izgleda oronulo.

Pa ni jedna prelepa fotografija kućice na steni neće poboljšati situaciju i naterati turiste da se svake godine vrate u Bajinu Baštu. Oni će verovatno doći da vide, ali bojimo se da će ih razočarati mnogo toga.

Ovo nisu kritike, već dobronamerni komentari u cilju podizanja nivoa turizma u našoj opštini, kako više ne bi čitali naslove “Turisti nas zaobilaze” ili turističke tekstove u kojima se nigde ne spominje naš kraj.

Autor: Radovan Lajić

Ovaj članak je pročitalo 1798 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.