Burna rasprava o budžetu

Glavna tačka današnje sednice Skupštine opštine izazvala je burnu raspravu. Naime, odbornici su skoro punih pet sati raspravljali o predloženom budžetu za narednu godinu da bi na kraju sa 24 glasa “za“ budžet bio usvojen.

Budžet za narednu godinu iznosi 1.543.014.878 dinara i za 0,8 odsto je veći od ovogodišnjeg. Potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita obezbediće se iz prenetih neutrošenih sredstava iz prethodnih godina u iznosu od 363.424.878 dinara.

Najviše prihoda u budžetu biće od poreza na imovinu, koji je uvećan od 25 do 40 odsto u pojedinim zonama.

Predsednica Opštine Vesna Djurić budžet za narednu godinu opisuje kao razvojni. Govoreći o pojedinim stavkama u budžetu navela je da je akcenat stavljen na socijalno ranjive kategorije stanovništva, penzionere i predškolce. Takodje je istakla da je za poljoprivredu u budžetu za narednu godinu opredeljeno 20 miliona dinara. Značajna sredstva biće izdvojena za rekonstrukciju Dečijeg vrtića kaže Djurićeva.

Opozicija je imala zamerke na preneta neutrošena sredstva.

“Od neutrošenih sredstava imamo investicije koje su započete, a kao primer navodim mere energetske efikasnosti u čiju se realizaciju krenulo tek pre mesec dana za šta je Opština opredelila 8,5 miliona dinara i do danas nije stiglo ništa na naplatu, zbog čega dolazimo u situaciju da sredstva koja planiramo i neutrošimo“, kaže Djurićeva.

Ivan Marković odbornik ispred Zdrave Srbije smatra da se budžet neće realizovati ni naredne godine.

“Ostaju ogromna neutrošena sredstva, grad ima ogromne infrastrukturne probleme, selo takodje. Ne rade se projekti. Kada se i završi neki od projekata njegova realizacija je neefikasna. Navodili smo primer Svetosavske ulice koja je u katastrofalnom stanju, Rajka Tadića za koju postoji projekat ali se ne radi. Rade se ulice gde ne postoji dozvola, a za šta se planiraju sredstva u budžetu“, kaže Ivan Marković odbornik i dodaje kao pozitivnu stranu budžeta, početak projektovanja vodovoda u Rogačici gde meštani nemaju vodu decenijama unazad.

Ovaj članak je pročitalo 846 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.