Bez čekanja na gradjevinske dozvole

U poslednjih godinu dana na teritoriji Opštine Bajina Bašta povećao se broj predmeta za izdavanje gradjevinskih dozvola. U javnosti ali i po društvenim mrežama ovih dana se sve više komentariše rad službi zaduženih za izdavanje gradjevinskih dozvola, odnosno njihova ažurnost. Na osnovu toga proverili smo i u Opštini Bajina Bašta saznali da nema kašnjenja u izdavanju gradjevinskih dozvola.

Mira Milutinović rukovodilac odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove u razgovoru nam je rekla da u lancu izdavanja gradjevinskih dozvola postoji više faza.

”Moram da naglasim i odgovorno tvrdim da nema čekanja za gradjevinske dozvole. Trenutno u sistemu rade dva obradjivača na gradjevinskim dozvolama tako da nema kašnjenja u izdavanju gradjevinskih dozvola. Jedini predmet koji se trenutno nalazi u sistemu, jeste, zbog dopune predmeta”, naglašava Milutinovićeva.

Prema njenim rečima, malo duže se čeka na izdavanje lokacijskih uslova iz razloga što je povećan obim posla na teritoriji čitave Srbije od početka korone.

”Od početka korone broj predmeta se povećao za 50%. Investitori su zainteresovani za gradnju na Tari ali se istovremeno povećao i broj predmeta uz dolinu reke Drine”, kaže Milutinovićeva i dodaje da dozvole u NP Tara za gradnju stambenih, pomoćnih i ekonomskih objekata u stambenoj zoni ili za potrebe gazdinstva, izdaje Opština Bajina Bašta, dok dozvole u Nacionalnom parku za gradnju objekata koji služe u komercijalne svrhe i objekata koji se grade u vikend naseljima izdaje Republika Srbija, odnosno Ministarstvo gradjevinarstva.

Iz JP NP Tara su saopštili da je izražena tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došli do građevinske dozvole. Medjutim, kako objašnjava rukovodilac odeljenja za urbanizam, prijava neke osobe na novu adresu nije razlog za promenu nadležnosti. Svaki organ mora da prati svoju nadležnost, rešavanjem predmeta od početka do kraja.

Prvi i osnovni zahtev za gradnju podnosi se Agenciji za privredne registre Republike Srbije koji dalje prolazi kroz sistem objedinjene procedure, a kao prvi korak za izdavanje gradjevinskih dozvola, jeste podnošenje zahteva za izdavanje lokacijskih uslova uz koji se prilaže i idejno rešenje budućeg objekta. Na osnovu toga urbanistička služba dostavljenu dokumentaciju prosledjuje imaocima javnog ovlašćenja na obradu i u zavisnosti od odgovora izdaju se lokacijski uslovi.

Prema navodima Milutinovićeve u delu pored reke Drine postoje objekti koji čekaju ozakonjenje. Rešavanje tih predmeta pre svega zavisi od zainteresovanosti gradjana i rešavaju se po prioritetima koji podrazumevaju ranije nacrtan elaborat, plaćen porez itd. U dolini Drine na ozakonjenje čeka oko 300 objekata.

Podsećanja radi, investitor koji želi da gradi sve potrebne informacije dobiće u urbanističkoj službi Opštine Bajina Bašta gde će se informisati o mogućnostima gradnje na svojoj parceli na kojoj želi da gradi budući objekat.

Ovaj članak je pročitalo 1227 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.