Bespravna gradnja ugrožava NP Tara

Od 2018. godine do danas na području Nacionalnog parka Tara registrovano je više slučajeva “divlje gradnje“. Kako nam je rečeno u parku, u tom periodu napravljena su 82 zapisnika koja su predata nadležnim inspekcijama na dalje postupanje.

“Od 82 registrovana objekta u zoni Nacionalnog parka, preko 60 njih je dobilo rešenje o rušenju. Samo u poslednje tri godine pokrenuto je 26 prekršajnih prijava pred sudom, od kojih su 23 rešene“, izjavio je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Dodaje da se kazne uglavnom odnose na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od pet meseci do godinu dana, dok novčane kazne variraju od 20.000 do 200.000 dinara.

“Do danas nije srušen nijedan objekat u zoni zaštićenog područja. Mi se nadamo da će sve institucije u lancu raditi svoj posao i da će se zaustaviti ekspanzija nelegalnih aktivnosti“, kaže Milanović

Da bi se krenulo u proceduru rušenja inspekcija je ta koja daje nalog vlasniku odnosno, investitoru da vrati lokaciju u prvobitno stanje. Vlasnik naravno ima pravo žalbe i one se uglavnom odbijaju. Dobar primer kako to funkcioniše i koliko dugo traje ta procedura, jesu zapravo nelegalni objekti na perućačkom jezeru.

“Znamo kako je to išlo i u slučaju rušenja nelegalnih objekata na jezeru Perućac. To će sigurno potrajati, a ne verujem da će neko od investitora sam ukloniti objekat. Moram da kažem da u poslednje vreme imamo podršku nadležnih inspekcija mada se negde razilaze stavovi parka i Opštinske uprave, jer se NP Tara doživljava kao kočnica razvoja turizma. Medjutim, suština problema je da postoje neka pravila, neke gradjevinske zone i naš posao je da to poštujemo“, naglašava Milanović.

Takodje napominje da je izražena tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došli do građevinske dozvole.

 

Ovaj članak je pročitalo 756 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.