Besplatni mamografski pregledi u Domu zdravlja u Bajinoj Bašti

Krajem novembra 2016 godine u Dom zdravlja u Bajinoj Bašti stigao je mobilni mamograf, aparat namenjen za besplatno pregledanje žena na karcinom dojke.  Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Na području Zlatiborskog okruga svake godine zabeleži se oko 150 novih slučajeva obolevanja, a oko 50 žena umre od ove ozbiljne bolesti.

Do sada se na preglede u Dom zdravlja odazvalo 1 300 pacijentkinja. Kako nam je rekla doktorka Nada Stanišić Matić, ginekolog Doma zdravlja u Bajinoj Bašti,  sve  žene izmedju 50 i 70 godina života koje nisu radile mamografiju u poslednjih godinu dana, trebalo bi da obave ovaj pregled.  Svaka žena koja bude došla na pregled na svoju kućnu adresu dobiće svoj nalaz i uputstvo šta treba dalje da uradi ukoliko postoji problem. Lekari Doma zdravlja animirali su i žene u selima u okviru rada u osam terenskih ambulanti. Iz doma zdravlja apeluju na sve sugradjanke da iskoriste ovu mogućnost i obave preventivne preglede, bez obzira  da li im je zdravstvena knjižica overena ili ne.

Ova akcija sprovodi se u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja carcinoma dojke koju je zpočelo Ministarstvo zdravlja, a u Bajinoj Bašti ga sprovode Dom zdravlja I Centar za radiologiju iz Niša.

 

Primus

Ovaj članak je pročitalo 1636 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.