Apel užičke transfuzije, akcija dobrovoljnog davanja krvi u petak

Redovna opšta akcija dobrovoljnog davanja krvi i poslednja u 2021. godini biće organizovana u petak 24. decembra u sportskoj hali u vremenu od 10 do 15 časova.

Zbog velike potrošnje krvi, Služba za transfuziju Užice suočava se sa nedostatkom zaliha A negativne krvne grupe. U vezi sa tim iz transfuzije pozivaju dobrovoljne davaoce koji imaju ovu krvnu grupu, zdravi su i žele da pomognu, da dođu u Službu kako bi pomogli ugroženim pacijentima.

Prema rečima zaposlenih u užičkoj transfuziji, ovo je možda i jedna od najtežih godina do sada, mada kažu da nije bilo odlaganja operativnih programa.

“Nismo bili u situaciji da nemamo krvi za ugrožene pacijente, ali slobodno mogu da kažem da je ovo možda i jedna od najtežih godina. Zbog epidemije izazvane koronavirusom i manjeg broja ljudi koji mogu dati krv, došli smo u situaciju da od marta do septembra imamo problem sa deficitom najčešćih krvnih grupa. Medjutim, zahvaljujući dobrovoljnim davaocima nekako smo uspeli da prevazidjemo period za nama i što je najvažnije pacijenti to nisu osetili“, kaže Olivera Djordjević.

U zavisnosti od operativnog programa, kako objašnjava Djordjevićeva, službe za transfuziju na raspolaganju svakodnevno mora da ima 50 jedinica krvi za potrebe pacijenata na teritoriji Zlatiborskog okruga.

“To bi morao biti neki optimum da bi zbrinuli sve pacijente koji se leče u bolnicama Zdravstvenog centra. To znači da svakodnevno 50 dobrovoljnih davaoca mora dati krv kako bi pacijenti kojima je ova dragocena tešnost neophodna bili adekvatno zbrinuti“, naglašava Djordjević.

Ovaj članak je pročitalo 1009 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.