Medvedi krenuli na počinak

Prvi zimski dani i sneg koji je zabeleo planinske vrhove, uspavali su prirodu oko nas ali i žitelje planinskih prostranstava na Tari. U tradicionalni zimski san pošli su ne samo medvedi, već i još neke životinjske vrste koje na neki način prezimljavaju u hibernaciji.

Mrki medved (Ursus Arctos) je najpopularniji „zimski spavač“ a naš narod veruje da njegovo buđenje najavljuje koliko dugo će zima trajati. Ako medved izađe iz svoje jazbine na Sretenje (dan kada se sreću zima i proleće) a bude sunčan dan pa medved napolju ugleda svoju senku i uplašivši se od nje vrati se u brlog, to znači da će zima trajati još šest nedelja.

Dok zima ne prođe medvedi uglavnom spavaju ili dremaju u svojim brlozima, trošeći zalihe hrane koje su uspeli da nakupe u organizam tokom jeseni. Tarski medvedi takođe hiberniraju, ali izstraživanja pokazuju da se zbog klimatskih promena zismi san medveda skraćuje a često biva prekidan toplim intervalima.

 

Jedan od Tarskih gospodara šuma prošetao se proteklih meseci ispred foto-zamke Nacionalnog parka Tara a njegova šetnja i veličina svedoče da su pripreme za dugu i hladnu zimsku dremku bile duge i opsežne.

Video: NP Tara

Ovaj članak je pročitalo 1473 posetilaca portala!

One thought on “Medvedi krenuli na počinak

  • 17. децембра 2018. at 08:17
    Permalink

    Da li postojie podaci o tome koliko još ima medveda na planini Tari i bližoj okolini i gde bi se takvi podaci mogli pronaći? I o tome na koji način se oni zaštićuju i pomaže njihom opstanak. Ima li podataka o medvedu sa druge strane granice u Bosni? Hvala unapred na odgovoru.
    Miloš Maričić

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.