Sportski život

Srbija otvara Svetski šampionat u hard enduru

Zvanično otvaranje Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplina, hard enduro, ove godine biće održano u Srbiji, što predstavlja istorijski iskorak za domaći auto-moto sport.

Od 17. do 20. maja, više od 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i najveće svetske hard enduro zvezde, prelaziće motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu i sposobnosti na strazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

Nakon prošlogodišnjeg Xross relija, prvog takmičenja u istoriji srpskog auto-moto sporta koje se boduje za Svetski šampionat, zahvaljujući besprekornoj organizaciji, Srbija otvara Svetsko prvenstvo u hard enduru, koje će se nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

– Ponosan sam što smo upravo mi dobili priliku da se na još jedan način u svetu pokažemo kao zemlja sporta i sportskih vrednosti. Prošle godine smo se prvi put upisali na listu država u kojima se organizuje ovo takmičenje, a ove godine će još više pažnje biti usmereno na organizaciju u Srbiji, jer po prvi put u istoriji domaćeg sporta, jedan svetski šampionat počinje u našoj zemlji. Bićemo domaćini takmičarima iz preko 40 zemalja, što je takođe velika čast i odgovornost, ističe Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija.

Vinfred Keršagl, menadžer FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, naglasio je da je Xross reli od samog početka delovao kao događaj koji obećava i da su od prvog dana, svi vozači, i profesionalci i amateri zavoleli ovu trku i lokacije na kojima voze u Srbiji.

– Ne samo da smo srećni što imamo XROSS u kalendaru za 2023. godinu, već nas raduje i što baš ova trka otvara Svetski Hard Enduro šampionat. Biće uzbudljivo! Svake godine se trudimo da podignemo kvalitet cele serije, ali i svakog događaja pojedinačno. Od ove godine imaćemo i zvanični juniorski šampionat, što znači da će i mladi vozači dobijati nagrade na kraju sezone, rekao je Keršhagl.

Pravi spektakl i posebna atrakcija za posetioce biće organizovana dan pred samu trku, 16. maja u 17h, kada će u centru Zlatibora biti svečano otvaranje Xross Hard Enduro relija, mini šou učesnika kao i druženje sa fabričkim vozačima.

Tokom tri dana, učesnici će pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera. 17. maja od 10h do 15h biće održan trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase, a od 17h – 19h – Akrapovic Straight Rhythm finale. Takmičarski dani biće 18. 19. kao i subota 20. maj kada će na Kraljevom trgu u 15h biti održano proglašenje pobednika i dodela pehara.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos.

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade.

Ovaj članak je pročitalo 234 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.