Javne službe

Bajina Bašta: Epidemiološka situacija stabilna, potreban oprez

Trenutna epidemiološka situacija na području Opštine Bajina Bašta je stabilna, rečeno je jutros na sednici Štaba za vanredne situacije. U period od 21. oktobra do 8. novembra na području bajinobaštanske opštine potvrdjeno je 11 slučajeva korone. U navedenom periodu od 18 dana u kovid ambulanti je obavljen 151 pregled od kojih je 100 prvih pregleda.

U kovid ambulanti dnevno se obavi oko 10 pregleda od kojih je polovina novih pregleda, što pokazuje da se broj pregleda nije povećao u odnosu na neki prethodni period, kaže vd direktora Doma zdravlja Dušica Jovanović. Pacijenti koji se javljaju u kovid ambulantu uglavnom imaju povišenu temperaturu, kašalj, malaksalost, umor i dijareju.

Doktorka Jovanović ističe da se osoba  koja je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom stavlja u izolaciju od 14 dana gde se prati njeno zdravstveno stanje. Ukoliko je osoba tokom perioda izolacije dobrog zdravstvenog stanja ona se smatra da je kovid negativna. Ukoliko u medjuvremenu tokom trajanja perioda izolacije dodje do pogoršanja zdravstvenog stanja osoba se javlja u kovid ambulantu gde se preduzimaju dalje mere lečenja.

‘’Trenutno nema nijedan PCR test na čekanju. Dužina čekanja na rezultate PCR testova je 24 časa’’, rekla je doktorka Jovanović i dodala da onaj ko se javi u kovid ambulantu samostalno ili po uputu ličnog lekara zbog simptoma ili kontakta sa osobama koje su pozitivne, pregleda se i zavisno od procene lekara, uzima se bris za PCR test. 

U užičkoj bolnici hospitalizovana su četiri kovid pacijenta iz Bajine Bašte sa srednje teškom kliničkom slikom.

Takodje treba napomenuti da stacionar u Bajinoj Bašti nije u kovid sistemu. Tri pacijenta koja su smeštena u stacionar su pacijenti sa potpuno drugim indikacijama bolesti.

Ovaj članak je pročitalo 878 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.