U Podrinju kukuruz bolji od pšenice

Prema zvaničnim podacima iz poslednjeg popisa poljoprivrede u opštini Bajina Bašta, poljoprivredno zemljište koristi 5.071 gazdinstvo. Konfiguracija terena uslovila je biljnu proizvodnju kukuruza, pšenice, ječma, lucerke i krompira.

Kako stoji u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja, na 3.167 hektara se prostiru oranice i bašte. Od setvenih kultura najveće zasadjene površine su pod žitom 1.752 hektara, čiji godišnji prinos po hektaru iznosi oko 3 tone. Najdominantnija vrsta među žitaricama jeste kukuruz, koji se uzgaja na površini od 1.005 hektara, a prosečan prinos kukuruza po hektaru je pet tona. Kako saznajemo u poljoprivrednoj kancelariji, proizvodnja žita u našem kraju ibavkja se uglavnom za potrebe stočarstva.

Proizvodnja krompira je na teritoriji naše opštine zastupljena  u nešto većem obimu. Domaćinstva koja uzgajaju ovu povrtarsku kulturu a ima ih oko 2500, tržišno su orijentisana ka lokalnim pijacama.

Mahunarke su zastupljene u daleko manjem obimu i uzgajaju se na svega 48,13 hektara, od čega najveći procenat 91% čini pasulj.

Krmno bilje, žitelji našeg kraja uzgajaju na površinama od oko 809 hektara pri čemu su najzastupljenija kultura detelina.

Kako je navedeno u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja za našu opštinu, ključni problem u sektoru poljoprivrede ogleda se u usitnjenosti parcela ali i u nedovoljnoj edukaciji poljoprivrednih proizvodjača, koja se prvenstveno manifestuje kroz neadekvatnu primenu agrotehničkih mera.

Medjutim, pored navedenog, oprema i poljoprivredna mehanizacija nisu na zadovoljavajućem nivou. Veliki broj domaćinstava poseduje mehanizaciju staru više od jedne decenije, što utiče na lošije obradjene površine zemljišta i manji prinos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.